Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Piispa roh­kai­si Tornion seu­ra­kun­taa suun­tau­tu­maan ulos­päin

Piispa Jukka Keskitalo tapasi Kiirunatalot Oy:n talotehtaalla koulukaverinsa Väinö Mykkälän.
Piispa Jukka Keskitalo tapasi Kiirunatalot Oy:n talotehtaalla koulukaverinsa Väinö Mykkälän.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo suoritti piispantarkastuksen Tornion seurakunnassa 19.–21.11.

Piispantarkastuksessa tarkastetaan seurakunnan toiminta, hallinto, talous ja arkisto. Piispa totesi piispantarkastuksen päätösmessussa, että piispantarkastuksen työmenetelmät ovat uudistuneet ja siihen kuuluvat myös työyhteisön, johtamisen ja strategian näkökulma.

– Piispa vierailee seurakunnassa sitä tarkastaen tukien ja rohkaisten, Keskitalo totesi.

Konkreettista rohkaisua seurakunta saikin.

– Rohkaisin Tornion seurakuntaa suuntautumaan rohkeasti ulospäin. Torniossa on paljon ihmisiä, jotka suhtautuvat seurakuntaan ja kristilliseen uskoon positiivisesti, mutta eivät toimi aktiivisesti seurakunnassa. Rohkaisin seurakuntaa miettimään, miten se voisi vahvistaa yhteyttä juuri näihin ihmisiin, Keskitalo kertoo piispantarkastuksen jälkeen.

Perjantaina piispantarkastukseen kuului koulu- ja yritysvierailuja. Piispa Jukka Keskitalon seurue kävi Kiirunatalot Oy:n talotehtaalla, jossa toimintaa esitteli toimitusjohtaja Ismo Säily.
Perjantaina piispantarkastukseen kuului koulu- ja yritysvierailuja. Piispa Jukka Keskitalon seurue kävi Kiirunatalot Oy:n talotehtaalla, jossa toimintaa esitteli toimitusjohtaja Ismo Säily.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Perjantaina vierailupäivä

Perjantaina piispa tutustui torniolaisiin Putaan koululla, Outokummun tehtaalla, Kiirunatalot Oy:n talotehtaalla, sekä Tornion kaupungintalolla. Lauantaina piispa oli tavattavissa Rajalla-kauppakeskuksessa.

Seurakunnan toiveena oli yritysvierailu Kiirunatalot Oy:n talotehtaalla, jossa yrityksen toimintaa ja talojen valmistustekniikkaa esitteli toimitusjohtaja Ismo Säily.

Keskitalon mukaan tunnelma kaikissa kohtaamisissa oli välitön ja lämmin.

– Tapasin viikonlopun aikana paljon vanhoja tuttuja ja syntyi uusia tuttavuuksia. Koin eräänlaista kotiinpaluuta lapsuuteni maisemiin, piispa tunnelmoi.

Toimitusjohtaja Ismo Säily toimi oppaana Kiirunatalot Oy:n talotehtaalla, johon piispa Jukka Keskitalo tutustui vierailullaan Tornion seurakunnassa.
Toimitusjohtaja Ismo Säily toimi oppaana Kiirunatalot Oy:n talotehtaalla, johon piispa Jukka Keskitalo tutustui vierailullaan Tornion seurakunnassa.
Kuva: Tuulikki Kourilehto

Kohtaamisia kauppakeskuksessa

Piispa suuntautui itsekin ulospäin.

– Yritysvierailut Outokummulle ja Kiirunataloille valaisivat sitä toimintaympäristöä, jonka keskellä seurakunta ja sen jäsenet elävät. Kiirunataloilla pääsin tutustumaan nopeasti kasvaneeseen ja lisää työllistävään torniolaiseen yritykseen. Yrityksessä tuntui olevan vahva tekemisen meininki päällä ja tällainen on varmasti hyvin tärkeää koko Torniolle, Keskitalo mainitsee.

Yksi kohtauspaikka oli Rajalla kauppakeskus.

– Kauppakeskuksessa sain suoraan kontaktiin torniolaisten kanssa. Siellä oli varmasti paljon sellaisia ihmisiä, joita en tavannut kirkossa. Nautin suuresti päästessäni tällä tavoin suoraan kontaktiin ihmisten kanssa. Kirkon on mentävä sinne missä ihmiset ovat, ja yksi paikka, jossa he ovat on kauppakeskus. Siksi halusin vierailla siellä, Keskitalo kertoo.

Seurakunta sai tukea

Tornion seurakunnan kirkkoherra Mirja-Liisa Lindström sanoo, että seurakunnan työyhteisö sai tukea ja rohkaisua. Työyhteisön kannalta piispantarkastus oli kirkkoherran mielestä myönteinen ja positiivinen. Esimerkiksi työtehtäviä ja niiden jakamista koskevat keskustelut koettiin rakentavina.

–Tornion seurakunta sai todella paljon hyvää palautetta, mutta myös kehittämisen aiheita, Lindström sanoo.

– Ilahduin, että puututtiin juuri niihin asioihin, joihin havaintojeni mukaan pitää puuttua. Niihin saatiin piispallinen siunaus, Lindström lisää.

Sykähdyttävää tunnetta kirkkoherra koki piispantarkastuksen jälkeen, kun  työntekijät ja luottamusmiehet kokoontuivat vielä keskustelemaan hyvässä hengessä. Keskustellut jatkuivat pitkään eikä kenelläkään ollut kiire pois.

"Tapasin viikonlopun aikana paljon vanhoja tuttuja ja syntyi uusia tuttavuuksia. Koin eräänlaista kotiinpaluuta lapsuuteni maisemiin."
Jukka Keskitalo
Oulun hiippakunnan piispa

Vahva seurakunta kehittää toimintakulttuuriaan

Piispantarkastuksen loppulausunnossaan piispa Jukka Keskitalo toteaa muun muassa, että Tornion seurakunta on toiminnallisesti vahva, toimintaa on paljon ja työalat kauttaaltaan vahvoja. Henkilöstö on osaavaa ja erittäin sitoutunutta ja henkilöstössä näkyy innostuneisuutta ja halua kehittää seurakuntatyötä.

Seurakunnan henkilöstöresurssit ovat hyvät ja talous vakaalla pohjalla.

Loppulausunnossa mainitaan myös, että Tornion seurakunnan strategiaan on hyvä tehdä kevyt päivitys ja seurakunnan suuri henkilöstömäärä vaativat selkeää johtamista ja työn organisointia, minkä vuoksi on syytä käynnistää Tornion seurakunnan toimintakulttuurin kehittämishanke vuosille 2022–2023.

Tornion seurakunnan jäsenmäärä on 16 369, kirkkoon kuuluu 76,24 prosenttia torniolaisista.

Piispan tarkastus alkoi perjantaina hartaudella Alatornion kirkossa sekä iltakahveilla Arpelan seurakuntakodilla.

Lauantai painottui Tornion seurakunnan ja luottamushenkilöiden tapaamisiin.

Piispantarkastus päättyi piispanmessuun Alatornion kirkossa sekä yleiseen piispantarkastukseen.

"Kauppakeskuksessa sain suoraan kontaktiin torniolaisten kanssa. Siellä oli varmasti paljon sellaisia ihmisiä, joita en tavannut kirkossa. Nautin suuresti päästessäni tällä tavoin suoraan kontaktiin ihmisten kanssa. Kirkon on mentävä sinne missä ihmiset ovat, ja yksi paikka, jossa he ovat on kauppakeskus. Siksi halusin vierailla siellä."
Jukka Keskitalo
Oulun hiippakunnan piispa