lumivyöry: NRK: yksi kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa – ­hen­ki­löl­li­syys ei vielä sel­vil­lä

huoltoasemat: Säh­kö­au­to­jen ke­hit­tyes­sä py­säh­tyä tar­vit­see yhä har­vem­min – tar­koit­taa­ko se kuo­le­maa huol­toa­se­mil­le?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pi­ha­bon­gaus tarjosi kii­ka­roi­ta­vaa – Me­ri-La­pis­sa lintuja seu­rat­tiin kym­me­nil­lä pi­hoil­la

Merja Nieminen ja innokkaat lintupojat Elias ja Oliver (vas.) osallistuivat pihabongaukseen ensimmäistä kertaa.
Merja Nieminen ja innokkaat lintupojat Elias ja Oliver (vas.) osallistuivat pihabongaukseen ensimmäistä kertaa.

BirdLife Suomen järjestämään tapahtumaan osallistuu vuosittain yli 20 000 ihmistä. Järjestäjän taholta painotetaan, ettei kyseessä ole kilpailu, vaan reipashenkinen tapahtuma kaikille linnuista kiinnostuneille. Pihabongauksen avulla on jo vuodesta 2006 lähtien kerätty arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta. Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Pihabongaukseen sen ensimetreiltä lähtien osallistunut torniolainen Tommi Lankila seurasi viimaisen ja kylmän lauantain tapahtumia Juhannussaaressa Niila-poikansa kanssa. Tommi luonnehti kotipihan lintueloa tavanomaisen vilkkaaksi. Lajimääräksi tuli mukavat 12. Päivän pikku yllätyksestä vastasi turkinkyyhky.

– Turkinkyyhkyn näyttäytyminen Torniossa ei ole yllätys, mutta ensimmäistä kertaa näimme samanaikaisesti peräti viisi kyyhkyä. Naakkoja näkyi saman verran ja melko mukavasti myös muita lajeja kuten talitiaisia ja sinitiaisia, Tommi Lankila kertoi.

Uusia lintujen ystäviä

Pihabongaus saa käyttövoimaa myös uusista lintujen ystävistä. Keminmaalainen Merja Nieminen ihastui bongaukseen poikiensa: 5-vuotiaan Eliaksen ja 3-vuotiaan Oliverin kanssa. Lautiosaaressa sijaitsevan kotitalon pihapiirissä oli sunnuntaina sen verran hiljaista, että Merja pakkasi pojat autoon ja ajoi mummolan pihaan, Kemijoen länsipuolelle.

–Mummolasta ne linnut sitten löytyivät. Näimme kahdeksan talitinttiä, kaksi punatulkkua ja harakan. Nämä tiedot täytin illalla BirdLifen verkkolomakkeelle. Oli mukava päivä poikien kanssa. Keminmaan havainnot ovat nyt tuhansien muiden havaintojen joukossa. Poikien kanssa olemme treenanneet lintutuntemusta kotiin hankituista lintukirjoista, ja Lautiosaaressa Elias ja Oliver ovat päässeet näkemään muiden muassa fasaaneja, Merja Nieminen iloitsi.

Tästä on kyse

Pihabongaus

Näitä bongattiin Meri-Lapissa

Lintu Pihat Yksilöt

Talitiainen 118 1042

Harakka 90 231

Sinitiainen 89 421

Punatulkku 45 213

Käpytikka 43 60

Pikkuvarpunen 42 334

Hömötiainen 36 82

Varis 33 69

Närhi 33 78

Viherpeippo 27 285

Keltasirkku 25 252

Varpunen 12 60

Harmaapäätikka 8 9

Korppi 8 14

Kuusitiainen 8 16

Pikkukäpylintu 8 32

Kesykyyhky 8 33

Pähkinähakki 8 18

Fasaani 6 10

Mustarastas 4 4

Naakka 4 11

Puukiipijä 3 3

Töyhtötiainen 3 4

Urpiainen 3 9

Turkinkyyhky 3 15

Tilhi 2 41

Kanahaukka 2 2

Pyy 2 2

Varpushaukka 1 1

Räkättirastas 1 1