Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Pieni voi olla suurta kau­niim­paa – Aa­va­sak­sal­la usko ei horju mat­kai­lun tu­le­vai­suu­den suhteen

-

Aavasaksan Aava Sky Villagen pihamaalle kuuluu vasaran pauke Kulmahiomakoneen äänet täydentävät mukavasti rakennustyömaan aherrusta. Oikeastaan enää ei kannata puhua rakennustyömaasta vaan viimeistelytyöstä, sillä Aavasaksalla sijaitsevat Aava Sky Villagen mökit alkavat olla valmiita vastaanottamaan ensimmäiset vieraat. Mökit on remontoitu uuteen uskoon lattiasta kattoon.

– Parin päivän kuluttua tulevat ensimmäiset vieraat. Mökeissä riittää pientä laittoa aina viimeiseen päivään saakka, Aava Sky Villagen yritystä yhdessä miehensä Arin ja tyttärensä Marenan kanssa pyörittävä Eija Törmänen-Jääskö kertoo.

Perheyritys sopi mökkikaupoista viikko ennen joulua Mikko Kinnusen kanssa. Siis jo ennen kuin koronaviruksesta oli Suomessa tai Ylitorniolla hajuakaan.

Ostopäätös oli Eija Törmänen-Jääskön mielestä täysin oikea veto. Edes Suomen tiukat matkustusrajoitukset eivät ole muuttaneet yrittäjän mieltä.

– Koronan vaikutuksesta tulevaisuuden matkailussa pienikin voi olla kaunista. Osa turisteista ei välttämättä hakeudu isoihin kohteisiin, vaan hakevat rauhallisemman lomanviettopaikan. Meidän valttikortteina täällä Aavasaksalla on laskettelurinteen lisäksi puhdas luonto, patikointi- ja melontareitit, kalastus ja esimerkiksi hiihto. Eri vuodenajoille sopivien aktiviteettien suunnittelu on työn alla, Törmänen-Jääskö kertoo.

Suunnitteluvastuu lankeaa myös restonomiksi Rovaniemen ammattikorkeasta valmistuvan Marena Jääskön harteille, sillä hän ottaa vetovastuun Aava Sky Villagesta.

Koronalla on ollut vaikutusta tulevaan vuokraustilanteeseen. Asiakkaat eivät ole peruneet yhtään varausta, vaan yrittäjien on pitänyt itse siirtää varausajankohtaa.

– Koronan vuoksi osa tavarantoimituksissa oli myöhässä. Se vaikutti sitten seuraavaan työvaiheeseen. Nyt on vielä edessä listojen ja peitelevyjen laittoa ja siivousta, Törmänen-Jääskö sanoo.

Yrityksellä oli aikomus rakentaa myös uusia lodge-tyylisiä saunallisia mökkejä, mistä olisi avautunut komeat näköalat aina Ruotsin puolelle saakka.

– Se päätös siirtyi koronapandemian myötä. Mutta ajatusta ei ole haudattu. Katsotaan mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

Matkailuala odottaa Lapissakin hallituksen päätöksiä matkustusrajoitusten purkamisesta. Näillä uutisilla ei ole niin suurta merkitystä Jääsköille kuin joillekin muille matkailualan yrittäjille.

– Meidän asiakkaat tulevat pääosin Suomesta. Koronan vuoksi kotimaan matkailu elää juuri nyt nousukautta. On hyvä, että naapurissa Petri ja Miikka Juvani jatkavat Aavasaksan Aurinkomajojen toimintaa. Meillä yhteistyö sujuu ja olemme yhdessä vahvempia kuin yksin toimiessamme.

Eija Törmänen-Jääskö pyörittää myös LumoAava yritystä. Se on monialainen tapahtumantuottaja. Yrityksellä on ollut myös vuokralla parin vuoden ajan Aavasaksan rinnekahvila sekä välinevuokraamo.

– Kunta on satsannut viime vuosina rinteeseen. Rinteen kävijämääräluvut ovat olleet viime vuosina mukavasti nousussa.

Ilman Ylitornion yrityspalvelun neuvoja ja muutakin apua mökkikylä ei välttämättä olisi saanut uutta ilmettä. Myös Outokairan tuki oli tarpeen.

– Molemmat olivat toimintaamme ajatellen todella tärkeässä osassa. Yöunet eivät ole menneet ja meillä kaikilla on edelleen luja usko alueen turismiin, Eija Törmänen-Jääskö kertoo.