Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Arvostelu: Kuvia muis­ti­sai­rau­des­ta

Tilaajille

Pienet lapset jou­tu­vat odot­ta­maan ko­ro­na­piik­kiä, mutta en­si­tu­lok­set tehosta pian valmiit – ro­ko­te­tut­ki­ja vaatii ta­sa-ar­voa lap­sil­le, jos ko­ronapas­si tulee

Suomi on ollut yksi maa Pfizer/Biontechin alle 12-vuotiaiden rokotetutkimuksessa. Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet johtaa tutkimusta Suomessa. Saksalainen Biontech ennakoi 5–11-vuotiaiden rokotetutkimustulosten valmistuvan lähiaikoina. Rämetin mukaan koronaviruksen voisi lähitulevaisuudessa poistaa yleisvaarallisten tartuntatautien listalta.

12-vuotiaat saavat jo koronarokotteita ympäri maailmaa. Seuraavaksi on edessä päätös, rokotetaanko yli 5-vuotiaat yhtä laajasti.
12-vuotiaat saavat jo koronarokotteita ympäri maailmaa. Seuraavaksi on edessä päätös, rokotetaanko yli 5-vuotiaat yhtä laajasti.
Kuva: DANIEL POCKETT

Suomessa on meneillään maailman rokoteohjelman kannalta tärkeä tutkimus, jossa nuorimmat lapset ovat puolivuotiaita ja vanhimmat 11-vuotiaita.

Osa tutkimukseen osallistuvista suomalaislapsista saa Pfizer/Biontechin koronarokotteen, osa suolaliuosta lumerokotteena. Sokkoutetussa tutkimuksessa selvitetään rokotteen aikaansaamaa puolustusvastetta ja sitä, vähentääkö se lasten tartuntoja. Lisäksi kartoitetaan huolellisesti rokotteen haittavaikutuksia.