Pe­tos­ri­kos­ten määrä jatkoi kas­vuaan al­ku­vuo­den 2020 aikana – po­lii­si­hal­li­tus huo­lis­saan etenkin ikään­ty­nei­siin koh­dis­te­tuis­ta net­ti­pe­tok­sis­ta

Poliisihallitus on huolissaan yli 65-vuotiaiden uhrien määrän kasvusta internetin kautta tehdyissä lievissä petoksissa. Kuvituskuva.
Poliisihallitus on huolissaan yli 65-vuotiaiden uhrien määrän kasvusta internetin kautta tehdyissä lievissä petoksissa. Kuvituskuva.
Kuva: Annika Ollanketo

Petosrikosten määrä kasvoi yli 11 prosentilla alkuvuoden aikana. Poliisi kertoo tiedotteessaan, että viranomaisille ilmoitettiin tammi-kesäkuun aikana yli 20 000 erilaista petosrikosta. Petoksista tuli yli 2000 rikosilmoitusta edellisvuotta enemmän.

Poliisin mukaan petosten määrän kasvu selittyy sillä, että lievät petokset ovat lisääntyneet. Lieviä petoksia on ilmoitettu tänä vuonna noin 2500 enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan ja niistä 1600 on tehty internetissä.

– Huijaamisen tavat eivät ole muuttuneet, mutta niiden sisältö elää ja kehittyy vaikeammin tunnistettavaksi. Usein jäljet rikoksista vievät ulkomaille, samoin kuin menetetyt rahat, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo.

Aho kertoo olevansa erityisen huolissaan yli 65-vuotiaiden uhrien määrän kasvusta internetin kautta tehdyissä lievissä petoksissa. Viime vuoteen nähden lukumäärä on kasvanut lähes 90 prosentilla. Näitä rikoksia oli kaikkiaan 442.

– Tässä kohderyhmässä nettipetosrikollisuuden vaikutus on suuri. Nämä rikokset ovat lisääntyneet lähes 2 000 rikoksen verran, mikä tarkoittaa yli 26 prosentin vuosimuutosta kuuden ensimmäisen kuukauden osalta, Aho sanoo.

Poliisihallitus suosittelee ikääntyneiden läheisiä ja heidän kanssaan työskenteleviä keskustelemaan erilaisista huijaustavoista ja niiltä suojautumisesta.

Petosrikosten määrä kasvoi myös viime vuonna. Vuonna 2019 poliisille ilmoitettujen petosten määrä kasvoi noin 13 prosentilla vuoteen 2018 katsottuna. Suhteellisesti eniten viime vuonna kasvoivat nettipetokset, joita tehtiin yli 21 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.