tähtijuttu: Kemin Seudun Osuus­pan­kin hen­ki­lös­tö kyy­ne­leh­ti poh­joi­sen isosta pank­ki­jät­ti­läi­ses­tä ulos­jää­mis­tä

Pe­rus­suo­ma­lais­ten eh­dok­kaat saaneet yli kaksi kertaa niin paljon ri­kos­syyt­tei­tä kuin yh­den­kään muun ison puo­lueen eh­dok­kaat, kertoo HS:n laaja sel­vi­tys

Toiseksi eniten oikeuden eteen ovat joutuneet vasemmistoliiton ehdokkaat. Kolmantena on kokoomus.

Perussuomalaisten tämän vuoden kuntavaaliehdokkaat ovat saaneet rikossyytteitä yli kaksi kertaa niin paljon kuin yhdenkään muun ison puolueen ehdokkaat, ilmenee Helsingin Sanomien selvityksestä.

Selvityksessä käytiin läpi vuoden 2017 ja tämän vuoden kuntavaaliehdokkaiden saamat syytteet.

Mukana olivat tuoreiksi katsottavat syytteet, jotka oli nostettu viisi vuotta ennen vaalivuotta tai sen aikana.

Kuntavaaliehdokas on selvityksen mukaan joutunut oikeuden eteen todennäköisimmin pahoinpitelystä syytettynä. Toiseksi yleisin syy ovat törkeät rattijuoppoudet.

Kuntavaalit, kunnallisvaalit, vaalit, äänestäminen, ulkoäänestys, ulkonaäänestäminen, äänestys, koronavirus, ruskatie, tekninen palvelukeskus
Kuntavaalit, kunnallisvaalit, vaalit, äänestäminen, ulkoäänestys, ulkonaäänestäminen, äänestys, koronavirus, ruskatie, tekninen palvelukeskus
Kuva: Vesa Joensuu

Selvityksen mukaan 8,2 prosenttia tämän vuoden vaaleissa ehdolla olevista perussuomalaisista on saanut yhden tai useamman syytteen vuosina 2016–2021. Vuoden 2017 kuntavaalien alla syytteiden saaneiden osuus oli 9 prosenttia.

Toiseksi eniten oikeuden eteen ovat joutuneet vasemmistoliiton ehdokkaat, joista yhden tai useamman syytteen oli saanut 4,1 prosenttia ehdokkaista tämän vuoden kuntavaaleissa ja 4,4 prosenttia vuonna 2017. Kolmantena on kokoomus, jossa vastaavat luvut ovat 3,2 prosenttia tänä vuonna ja 3,7 prosenttia vuonna 2017.

Vähiten syytteitä ovat saaneet RKP:n ja vihreiden ehdokkaat. Tänä vuonna ehdolla olevista vihreistä noin kaksi prosenttia on saanut syytteen.

RKP oli selvityksen puolueista ainoa, jonka ehdokkailla on tulevissa kuntavaaleissa suhteellisesti enemmän syytetaustaa kuin vuoden 2017 kuntavaaleissa. Yhden tai useamman syytteen on saanut tämän vuoden kuntavaalien alla 2,1 prosenttia, kun vuonna 2017 osuus oli 1,7 prosenttia.

Kaikista isojen puolueiden ehdokkaista keskimäärin 3,7 prosenttia on saanut syytteen tai useita.

Iltalehti selvitti, kuinka paljon maassa on kuntavaaliehdokkaita, jotka ovat saaneet viime vuosina vähintään kaksi rikostuomiota. Selvityksessä ovat mukana vähintään kaksi rikostuomiota vuosina 2017–2021 saaneet kuntavaaliehdokkaat. Pelkistä liikennerikkomuksista tuomittuja ei listauksessa ole mukana.

Kaksi tuomiota saaneita on koko maassa 137. Heistä 55 eli noin 40 prosenttia on perussuomalaisten ehdokkaita. Toiseksi eniten kahden tuomion ehdokkaita oli SDP:llä (15), kolmanneksi eniten keskustalla (14) ja neljänneksi eniten kokoomuksella.

Pohjois-Pohjanmaalla kahden tuomion ehdokkaita oli kaikkiaan seitsemän. Heistä kaksi on ehdolla Oulussa.

Pohjois-Pohjanmaan ehdokkaat ovat saaneet pääosin sakkorangaistuksia sekä ehdollisia vankeustuomioita. Rikosnimikkeinä on esimerkiksi huumausainerikoksia, pahoinpitelyrikoksia, liikennerikoksia, niskoittelua poliisia vastaan, törkeä kavallus, kiihottamisia kansanryhmää vastaan, pahoinpitely, törkeä kotirauhan rikkominen ja vainoaminen.

Iltalehden selvityksen löydät täältä.