Per­jan­tain päi­vit­ty­vä ko­ro­na­seu­ran­ta: Levi ei in­fek­tio­lää­kä­rin mukaan ole eri­tyi­nen riski, Lapista pa­lan­nut kaksi ko­ro­naan al­tis­tu­nut­ta mat­kai­li­jaa, Lapin hiih­to­kes­kuk­set säp­piin, Nii­nis­tö ke­hot­taa nou­dat­ta­maan eris­täy­ty­mi­soh­jei­ta, kou­lu­lai­set voivat mennä sit­ten­kin kouluun

19.45 Ko­ro­na­vi­rus­ta tut­ki­taan kuu­mei­ses­ti

Tutkijat ympäri maailmaa etsivät parhaillaan parannuskeinoa uuteen koronavirukseen, mutta lääkkeitä ja varsinkin rokotetta saadaan vielä odottaa. 

19.42 Vi­ro­lai­set eivät pääse pa­laa­maan Suomen ra­ken­nus­työ­mail­le

Rakennusteollisuus toivoo, että virolaiset rakennustyöntekijät pysyisivät Suomessa, sillä raja paluulle on kiinni koronaviruksen vuoksi. Työntekijäliitossa arvioidaan, että koronatilanne lisää kotimaista työttömyyttä. Ministeriö käynnistää työt pulman ratkaisemiseksi.

19.00 In­fek­tio­lää­kä­ri: "Levi ei tämän tiedon pe­rus­teel­la ole eri­tyi­nen riski"

Lapin laskettelukeskuksiin liittyvät kaksi koronavirustartuntaa ja niihin liittyvät altistusketjut on käyty läpi. Muiden kohteissa olleiden ei tarvitse noudattaa ainakaan toistaiseksi muuta kuin yleisiä ohjeita.

15.34: Ministeri Kiuru: Lapista palannut kaksi matkailijaa, al­tis­tu­neet hiih­to­kes­kuk­sis­sa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan Lapissa sijaitsevissa hiihtokeskuksessa on löydetty tartuntaketjuja.

Toinen Lapista palannut ja sairastunut matkailija on Vaasan sairaanhoitopiirin alueella asuva henkilö.

14.50: Linjaus muuttui – alaluokkalaiset voivat sittenkin osallistua lähiopetukseen

Koulut suljettiin 16. maaliskuuta keskiviikkona. Nyt hallitus salliikin 1.–3-luokkalaisten osallistumisen lähiopetukseen. 

allitus suosittaa silti edelleen, että koululaiset osallistuvat opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista. Kouluun ei ole uuden päätöksen jälkeen pakko mennä, valtioneuvoston tiedotteessa todetaan.

Neljäsluokkalaiset ja sitä vanhemmat osallistuvat opetukseen yhä etäyhteyden välityksellä.

14.46: Niinistö kehottaa noudattamaan eristäytymisohjeita

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vetoaa suomalaisiin, jotta ihmiset noudattaisivat kehotuksia etäisyyden pitämisestä kanssaihmisiin.

– On toimittava niin, että fyysinen läheisyys unohdetaan ja pidetään sitten henkistä läheisyyttä enemmän, Niinistö totesi Ylen radiohaastattelussa.

14.37 Myös Levi, Ruka ja Pyhä menevät kiinni

Myös Kittilässä toimiva Levi Ski Resort päättänyt ajaa hallitusti kaikki toimintonsa alas tämän laskettelukauden osalta tulevan viikon aikana. Viimeinen aukiolopäivä on perjantaina 27.3.

Rukan ja Pyhän hiihtokeskukset sulkeutuvat niin ikään ensi viikon lauantaina, 28.3.

14.04 Lapland Hotelsin, Lapland Safariksen, Lapland Ski Resortsin ja Ylläs-Skin omistaja North European Invest Oy sulkee toimintonsa

North Invest Oy on päättänyt sulkea kaikki toimintonsa viimeistään ensi viikon lauantaina 28.3.2020 meneillään olevan koronapandemian vuoksi. Iso osa kohteista suljetaan nopeutetussa aikataulussa jo ennen tätä. Hiihtokeskusten viimeinen aukiolopäivä on ensi perjantaina 27.3.

13.39: Espanjassa yli tuhat kuollut koronaan, Saksassa mietitään kovempia rajoituksia

Espanjassa koronavirukseen kuolleiden määrä on noussut yli tuhannen, kertovat viranomaiset. Tartuntoja on liki 20 000.

Espanjassa koronaviruksesta on kärsinyt pahiten Madridin alue, jossa osa sairaaloista on ollut erittäin kovilla potilaiden hoidossa. Kaupungissa hotelleja on varusteltu sairaalakäyttöön.

Saksassa johtavat poliitikot aikovat arvioida viikonlopun aikana, tarvitaanko maassa Ranskan ja Espanjan tapaisia tiukempia rajoituksia koronaepidemian suitsemiseksi. Kokoontumiskielloista huolimatta saksalaiset ovat baarien suljettua ovensa kokoontuneet puistoihin ja kaduille sekä järjestäneet jopa koronabileitä.

13.31: Rovaniemen teatteri aloittaa yt:t koronan takia, saamelaismuseo Siida lomauttaa

Rovaniemen kaupunginteatteri kertoo, että sen kevätkauden esitykset ja tilaisuudet on peruttu 13.4. saakka. Tulonmenetykset ovat arviolta 130 000 euroa.

Tiedotteen mukaan koronaepidemian aiheuttama esityskielto luo taloudellisia haasteita teatterin toimintaan.

Saamelaismuseosäätiön hallitus on kokouksessaan 18.3.2020 päättänyt lomauttaa Saamelaismuseo Siidan henkilökuntaa. Lomautukset koskevat seitsemää museon työntekijää. Saamelaismuseolla on yhteensä 16 työntekijää.


Suomen hallitus tiedottaa parhaillaan koronaviruksen vuoksi tehtävistä taloustoimista.
Suomen hallitus tiedottaa parhaillaan koronaviruksen vuoksi tehtävistä taloustoimista.
Kuva: Valtioneuvoston kanslia

12.39: Hallitukselta jättipaketti työpaikkojen turvaamiseksi, kuntia pyydetään pidättäytymään mittavista lomautuksista

Hallitus kertoi perjantaina laajasta tukipaketista yrityksille ja yrittäjille koronaviruksen aiheuttamien äkillisten talousvaikeuksien lieventämiseksi. Sen mittaluokka on maanantaina ilmoitetun 5 miljardin tukipaketin kanssa yhteensä noin 15 miljardia euroa.

Kokonaisuuteen kuuluu mittava lisätalousarvio, työpaikkoja ja ihmisten toimeentuloa turvaavia toimia ja yritysten rahoitusta turvaavia toimia. Toimet ovat voimassa kolme kuukautta.

Marinin mukaan hallitus toivoo myös, etteivät kunnat ala laajasti irtisanomaan tai lomauttamaan ihmisiä.

– Pyydän kuntapuolta pidättäytymään mittavista lomautuksista tai irtisanomisista. Me tulemme kuntapuolen taloudenkin katsomaan kokonaisuudessaan.

11.11: Hallituksen tiedotustilaisuus alkoi, katso suorana

Koostamme tiedotustilaisuuden sisältöä tänne.

11.07: Lapin kunnat pohtivat työntekijöiden lomautuksia

Kuntien kokoontumispaikat laitettiin kiinni, jonka johdosta kaikilla työntekijöillä ei ole töitä tehtäväksi. Osaa kuntien työntekijöistä tarvitaan nyt sote-puolella, mutta osa joudutaan luultavasti lomauttamaan.

Nyt kaupungit miettivät muun muassa, miten turvata kotieristykseen määrättyjen yli 70-vuotiaiden ruuansaanti ja se, miten kouluruokailu hoidetaan.

11.01: Suomen ja Viron välinen työmatkapendelöinti loppuu sunnuntaina

Suomen sisärajan ylittäminen pysyvän työsuhteen perusteella on sunnuntaista alkaen sallittua vain Ruotsin ja Norjan rajoilla olevilla luontaisilla työssäkäyntialueilla, kertoo Rajavartiolaitos.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on ohjeistanut tarkentamaan sisärajojen rajanylityskäytäntöjä koronaviruksen leviämisen aiheuttaman sisäisen turvallisuuden uhan torjumiseksi.

Muutoksen seurauksena työvoiman saatavuus rakennusalalla voi vaikeutua. Työntekijöitä edustavan Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoi eilen STT:lle, että Suomessa on keskimäärin 20 000–25 000 ulkomaista rakentajaa pääosin Virosta, Puolasta ja Venäjältä.

Olympialaisten takavuosien judomestarit Saori Yoshida ja Tadahiro Nomura vastaanottivat yksityiskoneella paikalle tuodun olympiatulen muutaman kymmenen virkamiehen ja kutsuvieraan edessä.
Olympialaisten takavuosien judomestarit Saori Yoshida ja Tadahiro Nomura vastaanottivat yksityiskoneella paikalle tuodun olympiatulen muutaman kymmenen virkamiehen ja kutsuvieraan edessä.
Kuva: KIMIMASA MAYAMA

10.52: Olympiatuli otettiin vastaan vaisusti Japanissa, toteutuvatko kisat viruksesta huolimatta?

Olympiatuli saapui Japaniin perjantaina, mutta seremoniat olivat koronaviruksen vuoksi ennakoitua vaisummat. Olympiamitaleista on määrä kilpailla Tokiossa heinä-elokuussa, mutta koronaviruksen varjo on peittänyt koko nousevan kisahuuman.

Kevään ja kesän urheilutapahtumia on peruttu tai siirretty kaikkialla maailmassa, mutta olympialaisten järjestäjät odottavat vielä tilanteen rauhoittumista. Kisajärjestäjät ovat myös saaneet kritiikkiä siitä, että kisasuunnitelmista pidetään edelleen kiinni.

10.19: Kuluttuaja-asiamies: Matkanjärjestäjien on palautettava asiakkaan rahat

Koronaviruksen aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi kuluttajilla on oikeus peruuttaa varaamansa matkapaketit ilman kuluja ainakin 13. huhtikuuta asti, kertoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.

EU-komissio on eilen antanut asiasta linjauksen. Sen mukaan matkanjärjestäjien on noudatettava lainsäädäntöä poikkeuksellisessakin tilanteessa ja palautettava asiakkaiden rahat.

Väänäsen mukaan tilanne on varsin poikkeuksellinen, mutta ei voi kuitenkaan olla niin, että matkustajat kantavat taloudellisen riskin.

10.00: Espanja sulkee kaikki hotellit, Kaliforniassa ihmiset määrätty koteihinsa

Ihmisiä on määrätty pysymään kotona Kaliforniassa koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Osavaltion kuvernööri Gavin Newsom ei kertonut torstaina, kuinka kauan poikkeustila on voimassa, mutta antoi ymmärtää, että se kestää vähintään kahdeksan viikkoa.

Kaliforniassa on todettu yli tuhat koronavirustartuntaa, ja 18 ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin.

Espanjan hallitus on päättänyt sulkea maan kaikki hotellit. Hotellit ja muut turisteille suunnatut majoitustilat tulee sulkea seitsemän päivän kuluessa.

Koronavirus on iskenyt Espanjaan toisiksi pahiten Euroopassa Italian jälkeen. Viranomaisten tietojen mukaan kuolleiden määrä nousi torstaina kolmanneksella 767 ihmiseen. Tartunnan saaneiden määrä nousi neljänneksellä yli 17 000:een.

Valtio voi myöntää enintään 600 miljoonan euron suuruisen valtiontakauksen Finnair Oyj:n rahoitustarpeisiin, hallitus linjaa.
Valtio voi myöntää enintään 600 miljoonan euron suuruisen valtiontakauksen Finnair Oyj:n rahoitustarpeisiin, hallitus linjaa.
Kuva: Pekka Aho

9.25: Hallitus tukee Finnairia sadoilla miljoonilla, tiedotustilaisuus muista taloustoimista kello 11

Hallitus suunnittelee 600 miljoonan euron valtiontakausta Finnairin rahoitustarpeisiin. Takausjärjestely edellyttää eduskunnan suostumusta. Asia linjattiin hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunnan kokouksessa torstaina.

Finnair varautuu etukäteen tilanteeseen, jossa se saattaa tarvita työeläkkeiden takaisinlainausta lisärahoituksen varmistamiseksi, jos muuta rahoitusta ei lähikuukausina ole saatavilla, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

Valtio omistaa 55,8 prosenttia Finnairin osakkeista.

– Haluamme varmistaa, että Finnairin toiminta ei keskeydy, vaikka yhtiö kärsii koronaviruksen aiheuttamasta äkillisestä muutoksesta markkinatilanteessa, toteaa valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen.

Hallitus pitää tiedotustilaisuuden koronaviruksen vuoksi tehtävistä taloustoimista perjantaina kello 11. Voit katsoa lähetyksen suorana täältä.

8.30: Koronaviruksen sairastaneelle immuniteetti, Suomessa 400 tartuntaa

Koronaviruksen sairastaneille kehittyy immuniteetti virusta vastaan, kertoo terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL.  Suomalaistutkimuksen mukaan COVID-19-viruksen sairastaneille kehittyy vasta-aineita, jotka tekevät viruksen tehottomaksi.

Koronavirus on levinnyt 160 maahan ja tartuntoja on todettu yhteensä 245 000, eli 45 000 tapausta enemmän kuin torstaina. Suomessa on todettu keskiviikkoon mennessä 400 koronavirustartuntaa, joista puolet vahvistettu pääkaupunkiseudulla.

Lapissa todettiin torstaina kuudes koronavirustartunta.

8.25: Lapin matkailusesonki päättyy etuajassa, myös saamenkäsitöiden myynti pysähtynyt

Pyhä-Luoston matkailu- ja ravintola-alan sesonki on Pyhä-Luostolla päättymässä huomattavasti tavallista aikaisemmin. Osa alueen yritysten yhteistyökumppaneista on ilmoittanut että matkanjärjestäminen jää pidemmälle tauolle.

Pyhällä Huttu-Uulan ravintoloitsija Ahti Isojärvi kertoo, että kansainvälisten ryhmien peruutukset tulevat siinä mielessä hyvään aikaan, että kausi kuitenkin on jo lopuillaan.

Maailman tilanne vaikuttaa myös saamelaisia käsitöitä tekeviin yrityksiin.  Saamelaistapahtumien peruuntuminen on aiheuttanut saamenkäsitöiden kysynnän ja etukäteistilausten laskun. Monet yrittäjät ovat laittaneet ovensa väliaikaisesti kiinni, mutta verkkomyynti jatkuu edelleen.