Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Per­jan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Län­si-Poh­jas­sa kaksi uutta tar­tun­taa, Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sa jär­jes­te­tään kil­pai­lu ro­ko­tus­kat­ta­vuu­des­ta, Suo­mes­sa todettu 926 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa, Yli­ky­län päi­vä­ko­din ko­ro­na­tar­tun­taan liit­ty­vien al­tis­tu­nei­den kon­tak­toin­ti jatkuu, So­dan­ky­läs­sä al­tis­tu­mi­sia

19.34: Posiolla ei tartuntoja marjanpoimijoilla

Posiolla testattiin tänään 194 yrittäjä Petri Lehtiniemelle työskentelevää poimijaa. Yhtään tartuntaa ei todettu. Yhteistyö yrittäjän ja terveydenhuollon välillä on toiminut hyvin ja alkanut jo ennen poimijoiden saapumista Suomeen. Lapin sairaanhoitopiirin infektioyksikön suosituksesta on tällä viikolla Lapissa testattu marjanpoimijoita.

16.05: Sodankylässä on voinut altistua koronalle

Sodankylässä on voinut altistua koronalle seuraavissa paikoissa:

• Nilimellan leirintä-alueella pe 6.8 päivän aikana

• Lidl, Alko ja K-Supermarket Pohjantähti pe 6.8. noin klo 10–12 välisenä aikana

• Porttipahtaalla kahvila Zippi ja Suhaus pe 6.8. noin klo 13–4 välisenä aikana

Edellä mainituissa paikoissa kyseisinä aikoina olleita kehotetaan hakeutumaan koronatestiin, mikäli koronavirukseen viittaavia oireita ilmenee.

Koronatestiin Hyvinvointikeskus Sopukkaan voi hakeutua ottamalla yhteyttä Sodankylän kunnan koronaneuvontaan (joka päivä klo 8–16, p. 040 128 5295) tai varaamalla ajan koronanäytteenottoon sähköisen asioinnin kautta

15.11 Lapin sairaanhoitopiirissä neljä uutta tartuntaa

Torstain jälkeen Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu neljä uutta tartuntaa. Kaikki ne todettiin Rovaniemellä ja kolme tartunnan saaneista on ollut valmiiksi karanteenissa. Yhden tartunnan alkuperä on sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

15.10: Sallassa 12–15-vuotiaita käynyt aktiivisesti ottamassa rokotteen

Sallatunturin koulun 12-15 vuotiaat osallistuivat aktiivisesti koululla järjestettyyn koronarokotustilaisuuteen.

Tieto koululla järjestettävästä rokotustapahtumasta oli saavuttanut lapset, nuoret ja heidän vanhempansa erittäin hyvin.

Ikäryhmän rokotuskattavuus ensimmäisen rokotustilaisuuden jälkeen on 64 prosenttia.

Koronarokotukset jatkuvat sosiaali- ja terveyskeskuksen neuvolassa ja ajan voivat varata kaikki 12 vuotta täyttäneet kuntalaiset, vähintään 5 kuukautta paikkakunnalla oleskelevat ulkopaikkakuntalaiset sekä vähintään 8 viikkoa aikaisemmin koronarokotteen 1. annoksen (Comirnaty) saaneet kuntalaiset.

Sähköinen ajanvaraus salla.terveytesi.fi tai puhelimitse arkisin ti-to klo 10–12 puh- 040 182 3086.

12.32: Rovaniemellä Ylikylän päiväkodin altistumisten selvitystyö jatkuu

Ylikylän päiväkodin koronatartuntaan liittyvien mahdollisten altistuneiden kontaktointi jatkuu edelleen.

Rovaniemen kaupungin tiedotteen mukaan karanteeniin määrätään kaikkiaan noin 40 henkilöä. Mikäli altistuneella aikuisella on jo kaksi koronarokotetta, häntä ei määrätä karanteeniin.

Ylikylän koulun 2. ja 4. luokkien oppilaat ovat käynee ruokasalissa syömässä yhtä aikaa päiväkotilasten kanssa. Oppilaita ei määrätä karanteeniin, mutta heidän suositellaan hakeutuvan herkästi testiin, jos oireita ilmenee. Testaussuositus koskee myös päiväkodin muiden ryhmien lapsia, joita ei ole määrätty karanteeniin.

11.52: THL: Suomessa on todettu 926 uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa on todettu 926 uutta koronavirustartuntaa.

11.17: Inarin kunta aloittaa 12–15 -vuotiaiden lasten ja nuorten koronarokotukset

Inarin kunta aloittaa 12–15 -vuotiaiden lasten ja nuorten koronarokotukset. Inarin kunnan tiedotteen mukaan ensimmäinen rokotuspäivä järjestetään torstaina 19. elokuuta klo 15–19.

Tapahtuma on pop up –tyylinen, eli paikalle voi ilmaantua ilman ajanvarausta. Paikka on Ivalon terveyskeskuksen neuvolassa. Tapahtuma on suunnattu erityisesti nuorisolle, mutta myös vanhempi väki saa rokotuksen halutessaan. Tapahtuma on tarkoitettu ensimmäistä rokotuskertaa varten.

Tiedotteen mukaan jatkossa nuorten rokotuksia järjestetään viikoittain, kunnes kaikki halukkaat ovat saaneet rokotuksen. Myös sähköinen ajanvaraus nuorille on käytössä. Inarin koululaisille pyritään järjestämään oma rokotustapahtuma.

11.05: Tornio aloittaa  yli 12-vuotiaiden rokotukset torstaina 19. elokuuta

Torniossa aloitetaan 12 vuotta täyttäneiden torniolaisten koronarokotukset torstaina 19. elokuuta Rajalla-kauppakeskuksessa. Ajat ovat varattavissa sähköisestä ajanvarauspalvelusta.

Tornion kaupungin tiedotteen mukaan lisäksi järjestetään kaksi pop up -rokotustilaisuutta Rajalla-kauppakeskuksessa kaikille yli 12-vuotiaille torniolaisille, jotka eivät ole vielä saaneet ensimmäistä koronarokotetta.

Pop up -rokotustilaisuudet ovat perjantaina 20. elokuuta klo 13–17 ja lauantaina 21. elokuuta klo 10–15. Pop up -päivinä rokotukseen ei tarvitse varata aikaa.

11.02: Lapin sairaanhoitopiirissä järjestetään kilpailu koronarokotuskattavuudesta

Viisi korkeimman rokotuskattavuuden syyskuun puoliväliin mennessä saavuttanutta Lapin sairaanhoitopiirin kuntaa saa kukin 1000 euroa käytettäväksi nuorisotoimintaan, sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan.

Kaksi yksityistä, nimettömänä pysyttelevää henkilöä Lapin sairaanhoitopiirin alueelta on lahjoittanut 5 000 euroa rokotekattavuuden edistämiseen sairaanhoitopiirin alueella.

Johtavat lääkärit ovat ideoineet lahjoituksen käyttämiseksi kilpailun.

9.50: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettu kaksi uutta koronavirustapausta