Marjanpoimijat: Yk­si­kään thai­maa­lai­nen ei jät­tä­nyt vii­su­mia­no­mus­ta mar­jan­poi­min­taa varten

Pääkirjoitus: Hidas lu­pap­ro­ses­si voi olla ul­ko­mais­ten jät­ti-in­ves­toin­tien suurin este

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Per­jan­tain ko­ro­na­koos­te: Ro­va­nie­men mar­jan­poi­mi­joil­la 83 tar­tun­taa, kau­pun­ki siirtyy kiih­ty­mis­vai­hee­seen, Län­si-Poh­jas­sa kolme uutta tar­tun­taa ja useita jouk­ko­al­tis­tu­mi­sia

Koko Suomessa on todettu perjantaina 738 tartuntaa.

18.59: Rovaniemen marjanpoimijoiden tartuntatapaukset nousivat 83:een

Rovaniemellä testattujen marjanpoimijoiden keskuudesta on löytynyt perjantai-iltaan mennessä yhteensä 83 koronavirustartuntaa.

Rovaniemellä on tällä viikolla testattu yhteensä 315 poimijaa. Heistä 42 työskentelee Kemijärvellä, mutta henkilöt ovat olleet tekemisissä Rovaniemellä työskentelevien marjanpoimijoiden kanssa.

Lue lisää: Ro­va­nie­men mar­jan­poi­mi­joil­la nyt 83 tar­tun­taa – per­jan­tai­na tes­tat­tiin myös Ke­mi­jär­ven poi­mi­joi­ta, tes­tauk­sia saa­te­taan laa­jen­taa koko Lappiin

15.53: Kittilän tautitilanne rauhallinen – Koivukodin vierailukielto loppumassa

Tartuntatilanne Kittilässä on viikolla 31 ollut rauhallinen, eikä uusia tartuntaketjuja ole ilmaantunut.

Kittilässä Koivukodin epidemiassa on todettu yksi uusi koronapositiivinen asukas 4.8. Henkilökunnassa ei ole todettu koronatartuntoja.

Uusi tartunta ei aiheuta uusia karanteeneja.

Koivukodin vierailukielto on edelleen voimassa asukkaiden karanteenin ajan.

Koivukodin 1. kerroksen osalta vierailut ovat sallittuja 7.8. alkaen ja 2. kerroksen osalta vierailut sallitaan 12.8. alkaen.

Terveyskeskuksen vuodeosastolla ei ole todettu uusia tartuntoja. Osastolla on sallittua vierailla potilaiden luona, jotka eivät ole karanteenissa altistumisen takia.

Huomioithan koronaturvallisuuden vieraillessasi ikäihmisten luona. Mahdollisuuksien mukaan tapaamiset ulkotiloissa. Tutustu vierailuohjeisiin ennen yksikköön menemistä.

Kaikkia kuntalaisia kehotetaan edelleen käyttämään maskia julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä.

Kittilässä tarjotaan koronarokotetta myös kaikille 12 vuotta täyttäneille 9.8. alkaen.

Rokotteena tälle ikäryhmälle on hyväksytty BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokote ja Modernan Spikevax-rokote. Rokotusajan voi varata numerosta 040 747 6102.

14.40: Terveiden 12–15-vuotiaiden rokotukset alkavat Rovaniemellä

Rovaniemen kaupunki aloittaa riskiryhmiin kuulumattomien 12–15-vuotiaiden rokotukset ensi viikon lopulla.

Kaupunki tiedottaa asiasta erikseen tulevan viikon alussa.

14.35: Rovaniemen kaupunki kiihtymisvaiheeseen

Rovaniemen kaupungin häiriötilanteen johtoryhmä totesi, että Rovaniemi on koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa.

Tartuntamäärät ovat nousseet, ja osassa tapauksista alkuperää ei pystytä selvittämään. Rovaniemen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä n. 96.

Tällä viikolla Rovaniemellä 80 tartuntaa. Kiihtymisvaiheen kriteerit täyttyivät jo ennen marjanpoimijoilla todettuja tartuntoja.

Perusterveydenhuoltoa kuormittaa lisääntynyt näytteenotto ja jäljitystyö sekä tartunnan saaneiden ohjaus ja seuranta. Sairaalahoidossa Rovaniemellä on toistaiseksi yksittäisiä potilaita.

Kiihtymisvaiheeseen siirtymisen vuoksi häiriötilanteen johtoryhmä päätti seuraavista suosituksista:

  • Maskisuositus laajennetaan kaikille työpaikoille sisätiloissa.
  • Maskisuositusta laajennetaan koskemaan peruskoulujen henkilökuntaa. Toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa maskisuositus on jo voimassa sekä opiskelijoilla että henkilökunnalla.
  • Varhaiskasvatuksessa henkilökuntaa suositellaan käyttämään maskia tai visiiriä lasten vuorovaikutuksen tarpeet huomioiden. Huoltajan tulee käyttää maskia liikkuessaan varhaiskasvatusyksikön sisätiloissa.
  • Etätyösuositus annetaan kaikille työpaikoille ja tehtäviin, joissa se on mahdollista.
  • Yleisötapahtumien järjestäjiä ja yleisölle avoimien tilojen vastuutahoja muistutetaan tartuntatautilain 58 c§:n mukaisista epidemian rajoittamista koskevista toimenpiteistä, joista järjestäjän on velvollisuus huolehtia.

Toistaiseksi Rovaniemellä ei rajoiteta harrastustoimintaa tai yleisötapahtumien tai yleisten kokoontumisten henkilömääriä.

12.05: Suomessa 738 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu 738 uutta koronavirustartuntaa perjantaina, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n tietojen mukaan sairaaloissa on tällä hetkellä yhteensä sata koronapotilasta. Heistä 18 on tehohoidossa.

OYSin erityisvastuualueella sairaalahoidossa on yhteensä kahdeksan koronapotilasta. Heistä kolme on tehohoidossa. OYSin erityisvastuualue kattaa Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Lapin, Länsi-Pohjan ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit.

11.43: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kolme uutta koronatapausta – Useita joukkoaltistumisia

Eilisen jälkeen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kolme uutta koronavirustapausta. Yhteensä tartuntoja on tällä viikolla ollut 20.

Koko pandemian aikana alueella on todettu yhteensä 799 tartuntaa rajatestaus mukaan lukien.

Eilen todettujen joukkoaltistusten selvittäminen on edelleen osittain kesken. Tähän mennessä noin 150 henkilöä on näissä altistunut koronavirukselle ja asetettu karanteeniin.

Joukkoaltistumisista yksi on tapahtunut Kemissä ja toinen Torniossa Ammattiopisto Lappian tiloissa.

Torniossa altistumiset on tapahtunut myös miesten jalkapallon edustuspelissä ja lasten jääkiekkoleirillä. Lisäksi yksi joukkoaltistuminen liittyy kuninkuusraveihin.

– Me olemme tavoittaneet hyvin altistuneet ja osan kohdalla jäljitys on käynnissä, Länsi-Pohjan johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo.

Yksittäisiä tartuntoja on alueella todettu myös Qstockiin liittyen.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri kertoo, että myös muualla Suomessa joukkotapahtumat näkyvät vahvasti tartuntojen leviämisessä.

Omaa tartuntariskiä tapahtumiin osallistuessa voi merkittävästi pienentää huolehtimalla käsihygieniasta, riittävästä turvavälistä ja kasvomaskia käyttämällä.

Tapahtumiin ei myöskään pidä oireisena osallistua, vaan lievissäkin oireissa mennään koronavirustestiin. Koronavirustauti voi tavanomaisten hengitystieoireiden lisäksi oireilla myös vatsatautina (mm. ripulina).

11.40: Rovaniemellä 61 marjanpoimijalla todettua koronavirustartuntaa

Rovaniemellä yhteensä 61 marjanpoimijalla on todettu koronavirustartunta. Torstai-iltana vahvistui vielä 21 tapauksen testitulokset.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan seulonnassa testattiin yhteensä yli 260 marjanpoimijaa kahdesta eri yrityksestä.

Paikallisilla on todettu kuluneen viikon aikana yhteensä 17 tartuntaa. Broaksen mukaan Rovaniemen ilmaantuvuusluku ylittää kiihtymisvaiheeseen vaadittavan ilmaantuvuuden. Sen lisäksi terveydenhuollossa on ollut kuormitusta ja koronapotilaita on ollut niin teholla kuin osastollakin

Lapin sairaanhoitopiiri suosittelee Rovaniemen kaupunkia siirtymään perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Rovaniemen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu myöhemmin perjantaina ja tekee päätöksen siitä, onko kaupunki siirtynyt kiihtymisvaiheeseen. Tiedossa voi olla uusia suosituksia ja rajoituksia.

Lue lisää: Ro­va­nie­mel­lä yh­teen­sä 61 mar­jan­poi­mi­jal­la on todettu ko­ro­na­vi­rus – Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ri suo­sit­te­lee kau­pun­kia siir­ty­mään kiih­ty­mis­vai­hee­seen