Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Pel­ko­sen­nie­mi­kö rap­piol­la?

Kirjoittajat näkevät Pelkosenniemen päätöksenteko-ongelmien pääsyynä valitukset.
Kirjoittajat näkevät Pelkosenniemen päätöksenteko-ongelmien pääsyynä valitukset.
Kuva: Jouni Porsanger

Markku Kallio kirjoitti toukokuussa Pelkosenniemen olevan kriisikunta ja hallituksen toimintakyvytön. Kriisikuntakriteerit eivät täyty ja hallituksen toimintakykyä voidaan arvioida hallituksen pöytäkirjoista, jotka ovat nähtävillä. Nyt olemme Kallion mukaan rappiolla (LK 14.11.).

Kunnanvaltuuston toimintakykyä ja päätöksentekoa on koeteltu lukuisten valitusten vuoksi. Niitä on hallinto-oikeudessa 17, joista 15 kuuluu kolmelle valittajalle. Hallinnosta valittaa on kaksi keskustavaikuttajaa (toinen valtuutettu), rakennuslautakunnan päätöksiin ja kaavoitukseen keskittyy lisäksi yksi valtuutettu.

Kallion kuvaama pieni porukka on 73 prosenttia valtuutetuista. Puolueet harjoittavat mieluimmin valitustehtailua kuin osallistumista poliittisen toimintaan. Joko ”minä” määrään kaiken tai heittäydyn hankalaksi. Keskustan valtuustoryhmä uhosi kuntalaisten tiedotustilaisuudessa, että valitukset jatkuvat. Osaako kepu ennakoida laittoman päätöksen? Onko kyseessä kaupanteko valituksilla? Vai halutaanko kunta tehdä toimintakyvyttömäksi?

Valittaja tahtoo evätä valtuuston yksimielisesti hyväksymän kuntastrategian kummallisilla argumenteilla. Kun kunta valmistelee Arava-korkotuettua asuntokokonaisuutta, valmistelua ei saa jatkaa, koska asuntoihin tulee sesonkityöläisiä. Valitetaan, että sähköisessä kokouksessa kaikkien on osallistuttava, muuten se on hallintosäännön vastaista. Samanlainen kirjaus on useiden kuntien hallintosäännöissä. Kaiketi muissa kunnissa ei ole valveutuneita valittajia.

Valituksen alla on myös korkojohdannaisten yleissopimus, jolla hallitaan vieraan pääoman rahoitusriskiä erilaisilla suojausinstrumenteilla. Jo nyt valitus on aiheuttanut kymmenien tuhansien lisäyksen ensi vuoden korkokuluihin, ja tätä myötä laskun.

Tänä vuonna kuntaan on tullut hallinto-oikeudelta kolme hallinnollista päätöstä. Oikeus hylkäsi valitukset, yhden valituksen (Kallion) se jätti käsittelemättä.

Kunnanjohtajaa koskevista uhkauksista sanomme ehdottomasti itsemme irti. Mitään organisaatiota ei pidä johtaa pelolla. Kirjoittajan vaatimus johdon vaihdosta lienee ensimmäinen kunnanjohtoa koskeva erouhkaus tällä vaalikaudella.

Kati Nenonen

valtuuston puheenjohtaja

Markku Kankaanranta

kunnanhallituksen puheenjohtaja, Pelkosenniemi

kunnanhallituksen puolesta