Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Pekka Haa­vis­to olisi ollut Lapin suo­sik­ki – yli 1500 äänen ero

Pekka Haavisto.
Pekka Haavisto.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vihreiden tukema valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto olisi ollut Lapin suosikki uudeksi presidentiksi.

Prosentteina luvut olivat Lapin vaalipiirissä Haaviston hyväksi 50,8– 49,2. Äänimäärissä mitattuna ero oli 1512 ääntä.

Haavisto oli suosituin ehdokas Utsjoella, Muoniossa, Kittilässä, Kolarissa, Pellossa, Rovaniemellä, Kemissä, Ylitorniolla ja Pelkosenniemellä.

Etenkin Kolarissa ja Kemissä Haaviston suosio oli vahvaa. Kolarissa 62 prosenttia äänesti Haavistoa, Kemissä 60,4 prosenttia.

Lapissa vahvin kannatus  Stubbilla oli Ranualla ja Posiolla. Ranualaisista 62 prosenttia asettui Stubbin taakse,  Posiolla 61,2 prosenttia.

Äänestysaktiivisuus laski selvästi Lapin kunnissa verrattuna ensimmäiseen kierrokseen. Äänestysaktiivisuudessa jäätiin Lapissa nyt 66,9 prosenttiin, kun se ensimmäisellä kierroksella oli 72,3 prosenttia.

Koko maassa äänestysprosentti oli 70,7, kun se ensimmäisellä kierroksella oli 75.

Moni lappilainen kävi piirtelemässä äänestyslappuihin jotakin muuta kuin hyväksyttäviä numeroita, sillä hylättyjä ääniä Lapin vaalipiirissä annettiin 772 kappaletta, kun 1. kierroksella niiden osuus oli 368.

Yli 7900 ensimmäisellä kierroksella äänestänyttä lappilaisista oli ilmeisen pettyneitä jäljellä oleviin ehdokkaisiin, sillä he eivät äänestäneet toisella kierroksella enää lainkaan.

Eniten äänestysinto romahti Tervolassa, missä äänestysaktiivisuus tippui jopa 8,1 prosenttiyksikköä ollen 61,6 prosenttia. Tervolassa ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä sai Olli Rehn, Jussi Halla-ahon ollessa toiseksi suosituin.

Vilkkainta äänestys oli Rovaniemellä, missä toisella kierroksella äänesti 69,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Alexander Stubb oli vielä ennakkoäänien tullessa Lapin lukujen kärjessä, mutta ääntenlaskennan edetessä Haavisto kiri ohi Stubbin.
Alexander Stubb oli vielä ennakkoäänien tullessa Lapin lukujen kärjessä, mutta ääntenlaskennan edetessä Haavisto kiri ohi Stubbin.
Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ennakkoäänien tullessa kello 20 Lapin äänienemmistö oli menossa vielä Stubbille.

Maanantaina 12.2. klo 10.10 juttuun korjattu tieto Lapin korkeimmasta äänestysprosentista. Se on Rovaniemellä eikä Pelkosenniemellä, kuten jutussa alunperin kerrottiin.