Pari paria vihille kar­kaus­päi­vä­nä - hel­mi­kuun eri­kois­päi­vi­nä nai­mi­siin in­tou­dut­tiin Kemin maist­raa­tis­sa ja Tornion seu­ra­kun­nas­sa

Talvihäät eivät ole kovin yleisiä Meri-Lapissa. Kuva Lumilinna-vihkimisestä vuodelta 2006.
Talvihäät eivät ole kovin yleisiä Meri-Lapissa. Kuva Lumilinna-vihkimisestä vuodelta 2006.
Kuva: Pentti Vuosaari

Helmikuussa on ollut useampi mielenkiintoinen päivämäärä mennä naimisiin. 020220, 200220, 220220 näyttävät hauskalta vihkisormukseen kaiverrettuna, mutta onko se siltikään innostanut pariskuntia vihille? Lauantaina on karkauspäivä, joka voisi myös olla mukava hääpäivä. Hääpäiviä tarvitsisi viettää vain joka neljäs vuosi.

Suomessa karkauspäivä on vakiintunut suosituksi vihkipäiväksi. Kolme viimeisintä karkauspäivää ovat olleet suosittuja. Esimerkiksi tänä vuonna maistraateissa vihitään 81 paria. Kaikkiaan hääpäiväänsä juhlii 1 192 paria, jotka on vihitty päivämäärällä 29.2.

Kemin maistraatissa karkauspäivänä vihitään kaksi paria.

Merilappilaisissa seurakunnissa karkauspäivä ei ole mitenkään kiinnostava vihkipäivä. Muutenkin kirkkohäitä vietetään alueellamme mieluiten kesäisin.

– Meillä Tervolassa vanha kirkko on avoinna vain kesällä. Moni haluaa mennä siellä naimisiin, joten häät pidetään kesäkuukausina, kertoo Tervolan seurakunnan toimistosihteeri Elli-Tarja Hallikainen-Ranta.

Toimistosihteeri Marja Kraatari Kemin seurakunnasta kertoo, että tämän vuoden helmikuu ei ole näkynyt minään erityisenä piikkinä kirkkohäissä. Sen sijaan Kemin maistraatissa vihillä kävi torstaina 20.2. peräti kahdeksan paria.

Simon seurakunta on melko pieni, ja seuraavat kirkkovihkimiset ovat kesällä, kertoo toimistosihteeri Sirpa Juntunen.


Torniossa helmikuisia maistraattivihkimisiä ei ole ollut. Sen sijaan Tornion seurakunnassa helmikuu on näkynyt vihkimisten määrässä. Tornion seurakunnan toimistosihteeri Vappu Virta kirkkoherranvirastosta kertoo, että toinen päivä helmikuuta kirkossa naimisiin meni kaksi paria.

– Päivä oli sunnuntai, joka ei ole tavallinen päivä vihkimiselle. Erikoinen päivämäärä on varmasti vaikuttanut siis hääpäivän valintaan, Virta toteaa.

20.2. oli torstai. Silloin ei Tornion seurakunnassa ollut vihkimisiä. 22. päivä taas oli lauantai, jolloin Torniossa vihittiin kuusi paria.

– Meillä järjestettiin pop-up -vihkimistilaisuus, ja puolet pareista osallistui tähän, Virta kertoo.

Varauksia ensi kesän vihkimisille on jo tullut Tornioon.

– Otamme varauksia vastaan kuluvalle ja seuraavalle vuodelle. Meillä vihkimisiä on vähemmän kuin isommissa kaupungeissa, joten vihkiaikoja ei tarvitse varata kovin aikaisin. Suosituimpina päivinä vihkimisiä on tunnin välein, Virta kertoo.

Ruuhkaisimman vihkipäivän Virta muistelee olleen joskus kahdeksankymmentäluvulla, jolloin Tornion, Alatornion ja Karungin seurakunnat olivat vielä erillään.

– Päivä oli joku erikoispäivämäärä ja vihkimisiä tehtiin Tornion kirkossa iltakuuteen saakka, Virta  muistelee.


Keminmaan seurakunnan vt. kappalainen Laura Kinnunen kertoo, etteivät helmikuun erikoispäivät ole Keminmaan seurakunnassa näkyneet erityisenä piikkinä.

– Vihkimisiä on kyllä ollut ja kesällähän niitä tietysti on enemmän.

Kinnunen kertoo, että Keminmaassa on ollut nyt suosittua naimisiinmeno kotona lapsen kastejuhlien yhteydessä.

– Tämä on vähän tuntemattomampi tapa. Kastejuhlan yhteydessä naimisiin meno on kätevää. Pikkulapsiaikana ei välttämättä jaksa alkaa järjestää isoja hääjuhlia, Kinnunen toteaa.

Hän kertoo, että yhdistelmäjuhlissa on usein jännittävä pöhinä, sillä perheen vanhempien vihkiminen tulee usein kastejuhlavieraille yllätyksellisenä bonuksena.

– Juhlissa pyrin yhdistämään vihkimisen ja kastetilaisuuden kaavoja, ettei toistoa tulisi niin paljon, Kinnunen kertoo.

Naimisiin mennään nykyään Digi- ja väestötietovirastossa

Maistraatti ei oikeastaan ole enää maistraatti.

Maistraatit ja Väestörekisterikeskus ovat yhdistyneet Digi- ja väestötietovirastoksi vuoden alussa. Vihkipaikkojen nimenä maistraatti säilyy.

Ennen vihkimistä tutkitaan, onko avioliitolle Suomen lain mukaisia esteitä kuten väestötiedoista löytyvä aiempi purkamaton avioliitto. Esteiden tutkintaan on varattava vähintään seitsemän päivää.

Jos aviopuoliso on ulkomaalainen, esteiden tutkintaan tulee varata useita viikkoja.

– Samalla kun avioliiton esteiden tutkinnan laittaa vireille Digi- ja väestötietovirastossa, tulee myös valita ja ilmoittaa tuleva sukunimi, kertoo Digi- ja väestöviraston johtaja Ari Torkell.

Uuden sukunimilain mukaan molemmat puolisot säilyttävät oman nimensä, elleivät muuta sovi. Nykyisin molemmat puolisot voivat myös ottaa yhdistelmänimen.

– Laissa on muitakin uudistuksia sukunimen valintaan, joten kannattaa tutustua lisätietoihin ja esimerkkeihin osoitteessa https://dvv.fi/puolison-sukunimi.

Siviilivihkimiset ovat kirineet nykyään hieman suositummiksi kuin kirkolliset vihkimiset.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 siviilivihkimisen valitsi 11 900 paria, kun kirkoissa vihittiin 10 000 paria.

Maistraateissa vihittiin vuonna 2018 145 miesparia ja 242 naisparia.