THL:n Sotkanet -tietokannan mukaan koti- tai lastenhoitopalveluja saaneiden perheiden määrä on Suomessa noussut sekä määrällisesti että prosentuaalisesti. Keminmaassa kehitys on ollut päinvastaista. Kuvaako tilasto lapsiperheiden todellista tilannetta kunnassa vai johtuuko palvelujen käytön väheneminen kunnan talouden kiristystoimista ja resurssien uudelleen organisoinnista?
Ymmärtääkseni Keminmaassa on kotipalvelussa yhdistetty vanhustenhoito ja lapsiperheiden kotipalvelu. Onko palvelu ikääntyvien kuntalaisten lukumäärän lisääntyessä organisoitu niin, että hoitajien ammattitaito ja resurssi on keskitetty vanhustenhoitoon?
Väestön ikääntyminen on fakta ja ikääntyvien kuntalaisten hoiva erittäin tärkeää ja arvokasta työtä. Keminmaan kuntastrategiaan on myös kirjattu 2019–2021 tavoitteeksi, että kunta on houkutteleva asuin- ja yrittäjäkunta. Lisäksi Keminmaan hyvinvointikertomuksessa 2020 on todettu, että perheiden hyvinvoinnin tukeminen tulee olla laaja-alaista. Mitä enemmän voimavaroja perheellä on, sitä paremmin perhe pystyy huolehtimaan terveydestään ja hyvinvoinnistaan.