ROPS: Ro­va­nie­men Pal­lo­seu­ra he­rät­tää huolta ja pet­ty­mys­tä – ­ky­syim­me tuntoja va­paaeh­toi­sel­ta, jä­se­nel­tä, kan­nat­ta­jal­ta ja ju­nio­ri­pe­laa­jien van­hem­mal­ta

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Pa­pe­ri­lii­ton Van­ha­la: Työn­an­ta­ja ei ole koskaan tehnyt pää­tök­siä pa­ran­taak­seen työn­te­ki­jöi­den ti­lan­net­ta – "Veti täl­lai­sen pommin"

Puheenjohtaja Petri Vanhalan mukaan mitään etukäteistietoa Metsäteollisuus ry.:n päätöksestä ei ollut. Hän ei usko, että neuvotteluissa mentäisiin lopulta tehdastasolle. Tilanteeseen ajoi isojen konsernien erilaiset linjat, Vanhala sanoo.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala arvioi, että Metsäteollisuus ry.:n päätökseen vaikutti kolmen ison konsernin erilaiset näkemykset.
Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala arvioi, että Metsäteollisuus ry.:n päätökseen vaikutti kolmen ison konsernin erilaiset näkemykset.
Kuva: Ossi Ahola

Metsäteollisuus ry.:n ilmoitus irtautua liittokohtaisista työehtosopimusneuvotteluista tuli alan työntekijäliitolle täytenä yllätyksenä.

– Meitä ei infottu mitenkään etukäteen, eikä mitään sisäpiiritietoa ollut. Seurasimme tiedotustilaisuutta verkossa, kuten kaikki muutkin, kertoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Ilmoitus ja sen ajankohta yllättivät, mutta muuten linjaukseen on Vanhalan mukaan osattu varautua. Hän sanoo, että liitossa on mietitty jo pitkään, että tällainen päätös saattaa jossakin vaiheessa tulla.

– Tämä osoittaa jotakin metsäteollisuuden asenteesta. Rakentavaa ilmapiiriä ei kovin paljoa haluta, kun tällainen pommi vedetään.

Itse päätös ei Vanhalan mukaan tule ainakaan parantamaan työntekijöiden asemaa.

– En ole koskaan urallani nähnyt, että työnantaja tekisi ratkaisuja siksi, että työntekijän asema paranisi, hän pamauttaa.

Vanhalan arvio: Taustalla konsernien erot

Vanhala korostaa, että päätöksestä huolimatta paperialan työntekijöiden työehdoista neuvottelee jatkossakin Paperiliitto.

Hän kiittelee Metsäteollisuus ry.:n hallituksen puheenohtaja Ilkka Hämälän toteamusta, jonka mukaan työnantaja kunnioittaa ammattiyhdistysliikkeen oikeutta järjestäytyä haluamallaan tavalla.

– Työnantajakin saa järjestäytyä, kuten haluaa, Vanhala huomauttaa.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan metsäteollisuuden uutispommi kylmentää työmarkkinoiden tunnelmaa ainakin lyhyellä aikavälillä.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan metsäteollisuuden uutispommi kylmentää työmarkkinoiden tunnelmaa ainakin lyhyellä aikavälillä.

Hän katsoo, että työnantajajärjestön päätökseen vaikutti selvästi kolmen suuren metsäkonsernin erilaiset näkemykset työehtosopimusten luonteesta ja sisällöstä.

– M-ryhmä ja Stora Enso investoivat Suomeen, mutta UPM näkee maailman vähän eri tavalla. Paine (tehtyyn päätökseen) tulee myös niiden väliltä.

Myös Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on pahoillaan ratkaisusta.

– On todella ikävää, että Metsäteollisuus lähtee nyt tielle, joka murentaa suomalaista työmarkkinajärjestelmää. Tässä on mukana myös muun muassa koko työeläkejärjestelmä ja siitä sopiminen. Voi hyvin kysyä, mitä koko yhdessä rakennetulle rakennelmalle jatkossa tapahtuu.

"Pienissä yhtiöissä ei ole edes tes-osaamista"

Mitä päätös käytännön tasolla vaikuttaa, on Vanhalan mukaan vielä monien keskustelujen ja neuvottelujen takana. Hän sanoo, että asia on niin uusi, ettei likimainkaan kaikkia vastauksia vielä ole.

Yksi keskeisistä asioista on se, kuinka pienissä yksiköissä varsinaisista työehtosopimuksista (tes) neuvotellaan. Vanhala uskoo, että Paperiliitto neuvottelee jatkossa eri konsernien kanssa.

– En usko siihen, että jokaiselle tehtaalle tulisi eri työehtosopimus, hän arvioi.

Vanhala katsoo, että ennen tulevia työehtoneuvotteluja pitää sopia myös esimerkiksi siitä, miten ja missä mahdollisia erimielisyyksiä ratkotaan.

Erityisen hankalana Vanhala pitää suurten konsernien ulkopuolisia yrityksiä.

– Tämä on ihan uusi kenttä, jossa pitää selvittää, kuka sitä hoitaa, puheenjohtaja sanoo.

– Miten pienet yhtiöt neuvottelevat, kun niissä ei ole edes tes-osaamista – sitä ei ole kaikissa isoissakaan yhtiöissä.

SAK:n Eloranta: Nyt puheet vietiin päätyyn asti

Metsäteollisuuden pommi yllätti myös keskusliiton.

– Toisaalta eri työnantajat ovat aika ajoin indikoineet, että ellei työehtosopimusjärjestelmä palvele heitä, he eivät ole jatkossa mukana. Tässä se vietiin päätyyn asti, kommentoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

– Muistakin työnantajaliitoista on sanottu isona tavoitteena, että ensin mennään liittokohtaiseen, sitten paikalliseen ja lopulta yksilökohtaiseen sopimiseen. Nyt on menty määrätietoisesti heidän käsikirjoituksensa mukaan.

Erityisesti Eloranta yllättyi siitä, että pitkään puhuttu toteutus alkoi metsäteollisuudesta.

– En tiedä, mikä vaikutus sillä keskustelulla on, jota (metsäteollisuuden) tilanteesta on nyt monin tavoin käyty.

Puheenjohtaja ei myöskään osaa arvioida, oliko päätöksen ajoituksella jokin erityinen viesti.

"Aiheuttaa enemmän epävakautta"

Eloranta korostaa, että tämän päätöksen käytännön vaikutukset arvioidaan metsäteollisuuden kohdalla Paperiliitossa ja Teollisuusliitossa eikä keskusjärjestössä.

Yleisellä tasolla hän sanoo kehitystä työntekijöiden näkökulmasta ikäväksi sekä työehtojen että työsuojelun kannalta.

– Voimamme lepää kollektiivisessa edunvalvonnassa, jota työnantaja pyrkii pilkkomaan. On selvää, että mitä pienempiin osiin sopiminen pilkotaan, sen pienempi on palkansaajien voima.

Työmarkkinoiden ilmapiirille päätös ei myöskään tee Elorannan mukaan hyvää.

Metsäteollisuus peräänkuulutti tiedotustilaisuudessaan vakauden merkitystä, mutta SAK:n mukaan nyt käy päinvastoin erityisesti jos samaan ratkaisuun päätyy metsäteollisuuden perässä muitakin aloja.

– Jos tauti leviää, se aiheuttaa entistä enemmän epävakautta eikä vakautta. En tiedä, onko se kovin toivottavaa kehitystä, Eloranta summaa.

STTK: Työrauhahäiriöt lisääntyvät

Samansuuntainen on toisen keskusjärjestön viesti.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo metsäteollisuuden työnantajajärjestön päätöstä jatkumoksi.

– Työnantajapuolen selkeä tavoite viime vuosina on ollut romuttaa sopimusyhteiskunnan periaatteita, keskinäistä luottamusta ja sopimusjärjestelmää, hän sanoo tiedotteessa.

Myös Palola katsoo, että torstainen päätös lisää työmarkkinoiden epävarmuutta.

– Levottomuudet ja työrauhahäiriöt lisääntyvät, Palola ennustaa.

Hän sanoo lisäksi, että työnantajien linja ei johda sen toivomaan tulokseen, vaan sen sijaan vähentää halukkuutta paikalliseen sopimiseen.

Juttua päivitetty kello 16.45 lisätty STTK:n ja Teollisuusliiton kommentit.