lumivyöry: NRK: yksi kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa – ­hen­ki­löl­li­syys ei vielä sel­vil­lä

huoltoasemat: Säh­kö­au­to­jen ke­hit­tyes­sä py­säh­tyä tar­vit­see yhä har­vem­min – tar­koit­taa­ko se kuo­le­maa huol­toa­se­mil­le?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

PAM hylkäsi so­vin­to­esi­tyk­sen kiin­teis­tö­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa, osa­puo­let yrit­tä­vät neu­vo­tel­la vielä tänään

Torstaina alkavan lakon piirissä olisi noin 25 000 työntekijää 16 yrityksessä.

Helsinki

Palvelualojen ammattiliitto PAM on hylännyt valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen kiinteistöpalvelualan työriidassa. Valtakunnansovittelija kertoo Twitterissä, että osapuolet pyrkivät neuvottelemaan vielä tämän päivän aikana.

Siivoojia ja kiinteistönhoitajia koskeva seuraava lakkovaroitus on annettu torstaiksi. Kaksipäiväisen lakon piirissä olisi noin 25 000 työntekijää 16 yrityksessä. Lakko koskisi kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen alaisia töitä muun muassa ISS Palvelut oy:ssä, Kotikatu py:ssä, RTK-Palvelu oy:ssä sekä SOL Palvelut oy:ssä.

Ensi viikolle on jo annettu ilmoitus kiinteistöpalvelualan kolmannesta lakosta. Tuolloin lakon piiriin kuuluisi noin 27 000 työntekijää 18 yrityksessä. Ensimmäinen, pienempi lakko oli viime viikolla.

Työriidan osapuolten suurimmat erimielisyydet ovat koskeneet palkkoja.

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko vaikuttaisi hyvin laajaan kirjoon erilaisia toimialoja ja -paikkoja ympäri Suomen. Lakko koskettaisi esimerkiksi kauppoja, toimistoja ja virastoja, julkista liikennettä, teollisuuslaitoksia sekä hotelleja. Lisäksi lakolla olisi vaikutuksia muun muassa taloyhtiöiden huoltotöihin sekä kotisiivoukseen.

– Noin kolmannes alan työntekijöistä on ilmoitetun lakon piirissä, tiivisti PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiistaina.

Lakko ei koskisi hätätyötä eikä tehtäviä, joissa se vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa. Työnantajien on tullut hakea näiden osalta erillistä poikkeuslupaa PAMista.

Tästä on kyse

Näitä yrityksiä lakko koskisi

Mikäli lakko alkaa torstaina, se koskee kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen alaisia töitä seuraavissa yrityksissä:

Akseli Kiinteistöpalvelut Oy

Coor service management Oy

Delete Finland Oy

Eskolanmäen kiinteistöpalvelut Oy

Hakunilan Huolto Oy

HH-Kiinteistöpalvelut Oy

ISS Palvelut Oy

Kajaanin huoltokeskus Oy

Kotikatu Oy  (HUOM! Vain Kotikatu Oy y-tunnuksen 0743414-3 alla olevat toiminnot)

L&T Kiinteistöhuolto Oy

L&T Siivous Oy

L&T Teollisuuspalvelut Oy

Rovanapa Oy

RTK-Palvelut Oy

Siskon siivous Oy

SOL Palvelut Oy

Uutista täydennetty klo 10.35 ja 10.54.