Keskiviikkona ukkostaa: Koko maassa nyt poik­keuk­sel­li­sia hel­tei­tä – ­kes­ki­viik­ko­na etenkin Länsi- ja Luo­teis-Lap­piin luvassa vaa­ral­li­sen voi­mak­kai­ta uk­kos­puus­kia

Kolumni: So­vin­non te­ke­mi­nen on pro­ses­si

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Pal­lo­koi­ra Mantan avulla on jo sääs­ty­nyt pitkä penni – yksi pe­sä­pal­lo maksaa kak­si­kymp­piä

Labradorinnoutaja on hulluna palloihin ja saa palkan makkaroina.

Pallokoira Manta etsii Antti Salmelan kanssa hävöksiin lentäneitä pesäpalloja Simon Kirin pelissä. Tässä pelissä Mantalla oli vähän keskittymishaasteita, sillä toinen koira herätti sen huomion.
Pallokoira Manta etsii Antti Salmelan kanssa hävöksiin lentäneitä pesäpalloja Simon Kirin pelissä. Tässä pelissä Mantalla oli vähän keskittymishaasteita, sillä toinen koira herätti sen huomion.
Kuva: Iiro Kerkelä

Pikkuisen liikaa voimaa lyönnissä. Pesäpallo viuhahtaa kentän rajojen yli, laittomaksi. Joskus pallo voi lentää jopa kentän aitojen yli. Ei sentään Simojokeen asti, mutta melkein.

Peliväline voi päätyä niin haastavaan paikkaan, etteivät sitä löydä edes niillä töin olevat pallonkerääjät pallotytöt ja -pojat.

Yksi kerääjistä on ylivertainen: pallokoira-Manta.

Kolmesataa palloa

Simolaisen Minna Leskisen omistama labradorinnoutaja Manta täyttää syyskuussa kolme vuotta ja se on aivan hulluna palloihin. Kun pallo lentää, niin Manta innostuu. Muiden esineiden hakeminen ei Mantaa kiinnosta yhtään.

– Manta on löytänyt yli kolmesataa palloa, Mantan kanssa kentän laidalta palloja etsivä Antti Salmela laskee

Mantan työ ei ole aivan turhaa puuhaa, sillä yksi pesäpallo maksaa noin kaksikymmentä euroa kappale eli Mantan ansiosta rahaa on säästynyt noin 6000 euroa.

– Ensimmäisen pallon Manta löysi vahingossa ojasta, ja siitä Mantan pesäpalloinnostus lähti, Leskinen kertoo.

Pallokoiran motivaatiota hakemiseen lisäävät makupalat: makkara maistuu Mantalle ja sitähän peleissä tietenkin riittää.

Haasteellinen tilanne

Viime viikolla Mantalla oli haasteellinen tilanne pallonhakutyössään. Simon Kiri–Oulun Lippo -ottelussa oli nimittäin muitakin nelijalkaisia. Yksi koirista herätti Mantan huomion kesken pallokeikan ja keskittyminen hieman herpaantui.

Lopulta pallo löytyi, minkä lisäksi Manta sai saaliikseen pari joskus aiemminkin hävinnyttä pesäpalloa.

Kentän ja Simojoen välinen pöpelikkö on haastava paikka etsiä palloja, mutta on Manta löytänyt niitä hankalammistakin paikoista.

– Pallo oli lentänyt tuomarikopin valssin päälle. Koira etsi kauan ja minä etsin kauan, mutta niin vain Manta lopulta pallon löysi, Salmela muistelee.

Nenän avulla

Koirilla on äärimmäisen hyvä hajuaisti. Esimerkiksi keskikokoisella koiralla on noin 220 miljoonaa hajusolua, joita ihmisellä on viisi miljoonaa. Erilaiset hajut kiinnostavat koiria ja niitä käytetään hyödyksi monenlaisten asioiden etsimiseen.

Koirat osaavat kirsunsa eli nenänsä avulla etsiä esimerkiksi huumeita, rahaa, tryffeleitä tai jopa syöpää. Miksei siis pesäpalloa?