Virusmuunnos: Hal­li­tus kieltää maa­han­tu­lon seit­se­mäs­tä ete­läi­sen Afrikan maasta – Suomen kan­sa­lai­set ja Suo­mes­sa va­ki­nai­ses­ti asuvat saavat aina palata

Maanjäristykset: Utsjoen tä­räh­te­lyt var­mis­tui­vat maan­jä­ris­tyk­sek­si –  jä­ris­tys­kes­kus oli Norjan puo­lel­la 13,6 ki­lo­met­rin sy­vyy­des­sä

Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Pal­kit­tu suo­ma­lais­sar­ja sai kelpo version Rans­kas­sa – yh­teis­tä on anar­kis­ti­nen mutta lämmin ote

Ranskalaisnuoret tuulettavat psykiatrisen osaston käytäntöjä ja yrittävät saada oman mielensä ja elämänsä hallintaan.
Ranskalaisnuoret tuulettavat psykiatrisen osaston käytäntöjä ja yrittävät saada oman mielensä ja elämänsä hallintaan.
Kuva: Black Sheep Films

Sekasin: Ranska

★★★★ Sekasin oli Suomessa muutama vuosi sitten oikein tervetullut, virkistävä, koskettava ja tabuja tuulettava sarja. Siinä seurattiin neljän nuoren elämää ensin nuorisopsykiatrisella osastolla ja sitten ulkomaailmaan totuttelemassa.

Nyt palkitusta sarjasta on valmistunut ranskankielinen versio, Sekasin: Ranska (ranskaksi Mental). Se alkaa samalla lailla kuin suomalainen. Poliisit tuovat nuorisopsykiatriselle osastolle 17-vuotiaan päähenkilön, joka ensi töikseen osoittaa asenteensa virtsaamalla parkkipaikalla poliisiautoa päin.

Mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin: muuten ranskalaissarja kulkee omia polkujaan. Hahmojen persoonat, taustat, sairaudet ja tarinat ovat erilaisia kuin suomalaisten.

Mielen harhat kuvataan aidontuntuisesti

Yhteistä on kuitenkin sama hulvaton, anarkistinen mutta lämmin ote. Tässäkin tulee esiin kauniisti nuorten välinen ystävyys ja auttaminen.

Ranskalaissarjan päähenkilö on aivan vakuuttava, mutta ei kyllä vedä vertoja suomalaisen Papillonin upealle hahmolle, jota esitti karismaattinen Elias Westerberg. Myös Marvin on joukon kovis, joka ei tunne ainakaan aluksi kuuluvansa joukkoon.

Ranskalaissarjassa mielen harhat kuvataan todella hienosti ja aidontuntuisesti.

Myös sarjan kakkoskausi nähdään Areenassa tuoreeltaan tänä keväänä. Siellä ovat edelleen nähtävillä myös Suomen Sekasin-sarjan kaksi kautta. Ne kestävät useammankin katselukerran.

Yle Areena