Päivän lef­fa­poi­min­nat: Suo­ma­lai­sen viih­teen le­gen­dat saivat oikeat tulkit

Kriitikko Pekka Eronen valitsee päivän kolme kiinnostavinta elokuvaa.

Kulkuri ja joutsen kertoo tarinan kahden miehen, suurten suomalaisten viihdekuninkaiden Tapio Rautavaaran ja Reino Helismaan ystävyydestä.
Kulkuri ja joutsen kertoo tarinan kahden miehen, suurten suomalaisten viihdekuninkaiden Tapio Rautavaaran ja Reino Helismaan ystävyydestä.
Kuva: Pauli Sämpäkkilä
Elokuvat

Kulkuri ja joutsen


Timo Koivusalo muisteli Tapio Rautavaaran ja Reino Helismaan ystävyyttä. Tapansa mukaan hän selitti ja saippuoi aihetta liikaa, mutta viihdyttämisen kutsumuksesta irtosi hellää ja kirveltävääkin kerrottavaa. Ja pääroolit menivät oikeisiin osoitteisiin. Martti Suosalo väläyttää sukkelan sanaseppo Helismaan sisintä kuin iltataivas auringonkajoa. Tapio Liinojassa on samaa, sulattavaa lämpöä kuin Rautavaaran lauluäänessä. (Suomi 1999)

Yle Teema & Fem klo 21.45

Phantom Thread


Oman alansa taiteilijasta kertoo myös Paul Thomas Anderson. Daniel Day-Lewis on vaatturimestari Peynold Woodcock, joka uppoutuu luomuksiinsa niin täydellisesti, ettei muuta annettavaa kanssaihmisille oikein jääkään. Sen saa kokea Vicky Kriepsin esittämä tarjoilija Alma, jonka seurapiirien mielikki ottaa lähelleen. Ohjaaja ompelee 1950-luvun Lontoon ankeuden elokuvansa saumoihin, mutta kyllä se sieltä pilkottaa. (Britannia 2017)

TV5 klo 21.00

Eat Pray Love


Ryan Murphy ohjasi Elizabeth Gilbertin kirjasta reissuelokuvan, jossa newyorkilainen Liz Gilbert lähtee maailmalle niin kutsutusti itseään etsimään. Myönnän, että minua on ärsyttänyt elokuvan tapa shoppailla ja kuluttaa vieraita kulttuureita kuin virkistäviä kasvonaamioita. Nykyisessä suljettujen rajojen maailmassa on kuitenkin somaa katsella Italian, Intian ja Balin ihanuuksia edes tv-ruudusta. Julia Robertskin säteilee. (USA 2010)

Liv klo 21.00