Päi­vä­ko­ti­las­ten määrä on kas­va­nut Ter­vo­las­sa mer­kit­tä­väs­ti

Tervolan ensimmäinen yksityinen päiväkoti Pikku-Peikon Pesä on Tervolan Yrittäjien vuoden yritystulokas.

<p>Pirjo Rytkönen (vas.) ja Marika Pääaho pyörittävät toista kautta yksityistä päiväkotia Pikku-Peikon Pesää                             Tervolassa. Aada Hemminki, Luka Parkkinen ja Leon Kristo tykkäävät leikkiä päiväkodin liikuntapaikassa. </p> <p>Luka Parkkinen leikkii onkimista Pikku-Peikon Pesän yrittäjien Pirjo Rytkösen ja Marika Pääahon kanssa. </p> Pikku-Peikon Pesän yrittäjät Pirjo Rytkönen (vas.) ja Marika Pääaho ovat tyytyväisiä päätökseensä lähteä yrittäjäksi.
Pirjo Rytkönen (vas.) ja Marika Pääaho pyörittävät toista kautta yksityistä päiväkotia Pikku-Peikon Pesää Tervolassa. Aada Hemminki, Luka Parkkinen ja Leon Kristo tykkäävät leikkiä päiväkodin liikuntapaikassa.
Pirjo Rytkönen (vas.) ja Marika Pääaho pyörittävät toista kautta yksityistä päiväkotia Pikku-Peikon Pesää Tervolassa. Aada Hemminki, Luka Parkkinen ja Leon Kristo tykkäävät leikkiä päiväkodin liikuntapaikassa.
Kuva: Jussi Saarela

Tervolassa on muutaman viime vuoden aikana kasvanut merkittävästi varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrä. Aiemmin hoidossa olevien lasten määrä vaihteli 70–80 välillä keskimäärin. Tänä syksynä kunnassa on kaikkiaan reilut 130 lasta varhaiskasvatuksessa. Luku sisältää myös esikoululaiset.

– Uskoisin, että kysynnän nousuun on useitakin syitä. Luultavasti enenevässä määrin vanhemmat ovat työllistyneet tai alkaneet opiskella. Toisaalta varhaiskasvatusmaksujen aleneminen on voinut lisätä hoidon houkuttelevuutta vaihtoehtona, samoin yleinen keskustelu ja ilmapiiri varhaiskasvatusta kohtaan. Se aletaan yhä enemmän nähdä tärkeäksi vaiheeksi lapsen kasvun polulla, Tervolan kunnan sivistysjohtaja Tarja Leinonen sanoo.

Tervolassa on yksi kunnallinen päiväkoti, Lapinniemen päiväkoti, jossa on kaksi osastoa. Kolmas osasto saadaan päiväkotiin ensi vuoden syksynä, jos kunnanvaltuusto antaa sille siunauksensa joulukuun kokouksessaan. Ryhmäperhepäiväkodit ovat Louella ja kirkonkylällä.

– Lisäksi meillä tällä hetkellä työskentelee neljä perhepäivähoitajaa joko omassa kodissaan tai lasten kotona ja hankimme palveluseteleillä hoitoa Pikku-Peikon Pesästä, Leinonen toteaa.

Toista kauttaan toimiva Pikku-Peikon Pesä on kunnan ensimmäinen ja ainoa yksityinen päiväkoti, jossa on 24 päivähoitopaikka. Lapsia on hoidossa kaikkiaan 28, koska jotkut lapsista ovat osa-aikaisesti hoidossa. 1-ryhmäisen päiväkodin lapset ovat 3–5 vuoden ikäisiä. Käytännössä päiväkoti on täynnä.

Näyttää siltä, että verrattuna esimerkiksi Simoon, Pelloon tai Ylitornioon Tervolassa syntyvien määrä pysyisi ennusteen mukaan korkeampana.
Tarja Leinonen
Sivistysjohtaja

Vaikka lasten määrä kunnan varhaiskasvatuksessa on lisääntynyt, lähitulevaisuudessa kolmannen osaston perustaminen Lapinniemen päiväkotiin riittää kattamaan lähitulevaisuuden tarpeet.

– Juuri tällä hetkellä paikat meidän varhaiskasvatuksessa ovat täynnä ja jonoa on alkanut muodostua. Uskoisin, että ensi vuoden syksynä saatava päiväkodin kolmas osasto auttaa meitä pidemmän päälle. Tässä vaiheessa en näkisi tarvetta enemmälle yksityiselle hoidolle. Viime vuonna meillä syntyi paljon lapsia, mutta tänä vuonna puolestaan vähemmän. Ennusteiden mukaan meillä voisi säilyä kohtuullinen syntyvyys.

Lapinniemen päiväkodissa on tällä hetkellä yhteensä 36 lasta, ryhmäperhepäiväkodissa 24 ja perhepäivähoidossa 16. Perhepäivähoidossa olevien lasten määrää voidaan kasvattaa, jos löytyy uusia perhepäivähoitajia. Esikoululaisia on Tervolassa 17.

– Paikkojen määrä ei ole suoraan verrannollinen lasten määrään, koska lapsia on kokoaikaisten lisäksi osa-aikaisia ja osaviikkoisia.

Tervolassa syntyi vuonna 2015 37 lasta, vuonna 2016 30 lasta, vuonna 2017 20 lasta ja vuonna 2018 37 lasta. Tänä vuonna syntynee 17 lasta. Asukkaita kunnassa oli viime vuodenvaihteessa 3 063 ja viime heinäkuussa 3 032.

– Näyttää siltä, että verrattuna esimerkiksi Simoon, Pelloon tai Ylitornioon Tervolassa syntyvien määrä pysyisi ennusteen mukaan korkeampana.

Tervolan Yrittäjät ry valitsi Pikku-Peikon Pesä Oy:n Vuoden yritystulokkaaksi. Yrittäjäyhdistyksen mukaan päiväkodin yrittäjänaisten rohkea avaus toi lapsiperheille kaivattua palvelua ja mahdollisuuden nuorten aikuisten sijoittumiselle Tervolaan. Yrittäjät Marika Pääaho ja Pirjo Rytkönen saivat palkinnon perjantaina Meri-Lapin yrittäjäjuhlassa Torniossa.

Päiväkoti toimii nyt toista kauttaan. Idea sen perustamiseen syntyi Pääaholla kaksi vuotta sitten. Rytköstä hän pyysi mukaan yritystoimintaan vuoden 2018 alussa. Päiväkoti avasi ovensa viime vuoden syksynä.

Luka Parkkinen leikkii onkimista Pikku-Peikon Pesän yrittäjien Pirjo Rytkösen ja Marika Pääahon kanssa.
Luka Parkkinen leikkii onkimista Pikku-Peikon Pesän yrittäjien Pirjo Rytkösen ja Marika Pääahon kanssa.
Kuva: Jussi Saarela

Lastentarhanopettaja Rytkönen ja lastenhoitaja Pääaho työskentelivät ennen yrittäjän taivaltaan Tervolassa kunnan varhaiskasvatuksessa. Rytkönen ehti työskennellä kunnan Lapinniemen päiväkodissa melkein kaksikymmentä vuotta.

Pääaho muutti etelästä takaisin Tervolaan vuonna 2017. Ajatus yksityisen päiväkodin perustamisesta syntyi hänelle pian paluumuuton jälkeen. Kunta suhtautui heti alkuun hyvin ajatukseen palvelusetelin käyttöönottamisesta varhaiskasvatuksessa. Lasten vanhemmat voivat anoa kunnalta palveluseteliä lastensa päivähoidon maksamiseen kunnissa, joissa palveluseteli on käytössä.

Yrittäjät ostivat viime vuonna Keskustiellä sijaitsevan talon päiväkotitoimintaansa varten yksityiseltä omistajalta ja remontoivat sen lasten hoitamiseen sopivaksi. Alunperin rakennuksessa oli pankkitoimintaa ja sen jälkeen siinä on ollut monenlaista muuta toimintaa.

– Meillä oli haaveena saada itsellemme hyvä työpaikka, jossa meillä, työntekijöillä ja lapsilla on hyvä ja turvallista olla. Olemme ruokapöydän ääressä kuin yhtä isoa perhettä, yrittäjät kertovat.Rytkösen ja Pääahon lisäksi Pikku-Peikon päiväkoti työllistää tällä hetkellä yhden lastenhoitajan, yhden oppisopimuksella lastenohjaajaksi opiskelevan työntekijän ja emännän. Lisäksi marraskuun alussa aloittaa palkkatukea saava työntekijä. Yrittäjien työpäivät venyvät kello 6–17 välillä auki olevassa päiväkodissa pitemmiksi kuin työntekijöillä, usein 9-tuntisiksi, mikä ei kuitenkaan haittaa heitä.

Emäntä tekee kaiken ruuan alusta alkaen valmiiksi päiväkodissa, mikä on harvinaista nykyään.

– Koetamme tarjota lapsille mahdollisemman paljon lähiruokaa. Eineksiä käytämme mahdollisemman vähän, yrittäjät kertovat.

Arkipäivisin auki oleva yksityinen päiväkoti on kiinni vain joulun ja uudenvuoden välisen ajan.

Pikku-Peikon Pesän yrittäjät Pirjo Rytkönen (vas.) ja Marika Pääaho ovat tyytyväisiä päätökseensä lähteä yrittäjäksi.
Pikku-Peikon Pesän yrittäjät Pirjo Rytkönen (vas.) ja Marika Pääaho ovat tyytyväisiä päätökseensä lähteä yrittäjäksi.
Kuva: Jussi Saarela

Päiväkodin toimintaan sisältyy myös ekologisuus, kierrätys ja luonnonläheisyys. Luonto ja hyvät retkeilypaikat sijaitsevat lähellä. Liikuntaa voi harrastaa hyvin myös sisätiloissa. Luonnollisesti myös leikkimisellä ja musiikilla on olennainen osa päiväkodin arjessa.

– Olemme viiden ällän päiväkoti, mikä tarkoittaa laulua, leikkiä, luontoa, liikuntaa ja luovuutta.

Lasten osallisuus toimintaan on myös tärkeää Pikku-Peikon Päiväkodissa.