Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Tilaajille

Päi­vä­kir­ja: Marie hy­myi­lee ja puhuu japania

Myöhäisherännäinen konmarittaja onkin konfanittaja.

Kodinjärjestelykonsultti Marie Kondō julkaisi Siivouksen elämänmullistava taika -kirjansa jo kuusi vuotta sitten. En ole tähän opukseen enkä muihinkaan KonMari-nimiseen järjestelymenetelmään perustuviin kirjoihin kajonnut, sillä kaikenlaiset elämänhallintaoppaat vähän pelottavat minua. Ne tiivistävät monimutkaisia asioita ja terottavat niiden kulmat niin, että ne uppoavat lihaan ja vaihtoehdot käyvät vähiin. Vähän kuin Twitter siis.

Olen silti myöhäisherännäinen konmarittaja. Oppini on peräisin Netflix-televisiosarjasta Marie Kondo: Kodit järjestykseen. Siinä tuo ihana japanilainen vierailee tulkkinsa kanssa järjestystä kaipaavissa amerikkalaistaloissa. Kussakin jaksossa yksi koti ja sen asukkaat ottavat tavarakaaoksen haltuun Marien opeilla. Hänelle sekamelska on kategorioita, jotka suoritetaan yksi kerrallaan. Ensin vaatteista tehdään iso keko ihan vain jotta nähtäisiin kasan järjettömyys. Sitten riepu kerrallaan pohditaan, tuottaako se omistajalleen iloa. Vain iloa tuottavat pidetään. Vaatteiden jälkeen järjestetään kirjat, sitten paperit. Neljäntenä on komono eli sekalaiset kuten keittiön, kylppärin ja autotallin tavarat, ja viidentenä tunne-esineet. Lopuksi Marie saapuu vielä ihastelemaan ja jakamaan ilon lopputuloksesta.