Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

Pääkirjoitus: Ou­to­kum­mun bio­kok­si- ja -me­taa­ni­lai­tos tarjoaa in­ves­toin­ti­mah­dol­li­suuk­sia muil­le­kin yri­tyk­sil­le – te­räs­yh­tiö on saa­vut­ta­mas­sa pääs­tö­ta­voit­teen­sa

Pai­kal­lis­vi­ra­no­mai­set: Tois­ta­kym­men­tä si­vii­liä kuoli Venäjän is­kuis­sa Uk­rai­nan kes­ki­osas­sa

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä kokoaa lisää joukkoja Ukrainaan.

Kiova
Marhanetsiin osunut Venäjän pommitus tappoi siviilejä ja vahingoitti muun muassa asuinrakennuksia.
Marhanetsiin osunut Venäjän pommitus tappoi siviilejä ja vahingoitti muun muassa asuinrakennuksia.
Kuva: UKRAINE NATIONAL POLICE HANDOUT

Ukrainassa ainakin 13 siviiliä sai surmansa Venäjän iskuissa Dnipropetrovskin alueelle maan keskiosassa, kertoivat paikallisviranomaiset keskiviikkona.

Iskut osuivat Marhanetsin kylään, joka sijaitsee Dneprjoen rannalla. Vastapäätä, joen toisella rannalla, sijaitsee Zaporizhzhjan ydinvoimala.

– Hallintorakennuksiin osui: kouluun, kulttuurikeskukseen, kaupunginvaltuuston kokoustiloihin. Sähkölinja on poikki, ja tuhannet ihmiset ovat ilman sähköä, kertoi paikallisviranomaisiin kuuluva Mykola Lukashuk.

Viranomaisten mukaan 11 ihmistä kuoli heti iskuissa ja kaksi on menehtynyt myöhemmin vammoihinsa.

Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan tulittamisesta. Voimala vaurioitui taannoisessa tulituksessa, ja Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on kertonut olevansa siitä erittäin huolissaan.

G7-maat vaativat Venäjää luovuttamaan ydinvoimaloiden hallinnan Ukrainalle

Huolensa asiasta ilmaisivat myös G7-maat, jotka vaativat keskiviikkona Venäjää luovuttamaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan sekä muiden ydinvoimaloiden hallinnan kokonaan Ukrainalle. Vaatimuksesta uutisoi CNN keskiviikkona.

G7-maiden lausunnon mukaan Venäjän tulisi antaa Zaporizhzhjan ydinvoimalan ukrainalaisten työntekijöiden hallinnoida voimalaa vapaasti ilman uhkailua tai painostusta aluetta miehittäviltä venäläisiltä joukoilta.

Venäjä kokoaa lisää joukkoja

Venäläisupseerit joutuvat tulevaisuudessa päättämään, vahvistetaanko joukkoja Donbassin alueella Ukrainan itäosassa, jotta hyökkäys etenisi, vai siirretäänkö niitä etelään valmistautumaan Ukrainan mahdolliseen vastahyökkäykseen, kertoo Britannian puolustusministeriö raportissaan.

Venäjä on kokoamassa lisää joukkoja vahvistaakseen armeijaansa. Puolustusministeriön mukaan joukkoihin värvätään alle 50-vuotiaita, joilla ei välttämättä tarvitse olla peruskoulun lisäksi muuta koulutusta. Värväytymisestä palkitaan merkittävällä rahallisella korvauksella.

Puolustusministeriön mukaan joukkojen värvääminen on silti vaikeaa venäläisten vähäisen motivaation vuoksi, minkä vuoksi uusilla joukoilla ei odoteta olevan suurta merkitystä sodan kulkuun.