Mainos

Pai­kal­li­set Katon tekijät – ”Työ­päi­vät menevät kuin len­täen, kun on mie­le­käs­tä te­ke­mis­tä”

Kattoammattilainen ja teollinen muotoilija pistivät hynttyyt yhteen. Katto Oy Rovaniemen takana seisoo kaksi miestä, joiden yhteistyö kulminoituu erilaisuuteen.

Perttu Carlson, Katto Oy:n perustajaosakas, on kerryttänyt kokemusta kattoalalla jo vuosia.

– Edelliseen työtehtävääni sisältyi runsaasti matkustamista ympäri Suomea ja työpäivät venyivät usein. Työ oli erittäin mielekästä, mutta kuluttavaa. Perheelle ei jäänyt juurikaan aikaa.

Vuonna 2016 Carlsonin työsuhde päättyi ja mies mietti kolmen kuukauden ajan, mikä olisi seuraava askel.

– Ystäväni tiedusteli, mitä haluaisin tehdä ja muistan vastanneeni, että ”kaikki muu käy paitsi kattotyöt”. Siihen kaverini tokaisi, että ”ootko sä hullu, tee sitä mitä parhaiten osaat”.

Siitä syntyi idea perustaa peltisepänverstas Rovaniemelle.

– Halusin yrityksen, joka olisi pieni ja paikallinen, toimien lähialueen hyväksi, Carlson kertoo.

Uusi mies remmiin

Carlsonille oli tärkeää myös heti alussa saada yksi erittäin hyvä ja luotettava työntekijä firmaan.

Aikaisemmasta työpaikasta tuttu Juhana Laivamaa ilmoitti kiinnostuksensa juuri perustettua yritystä kohtaan. Työhaastattelussa kemiat kohtasivat ja hän aloitti työt Katto Oy:lla vain kuukauden jälkeen yrityksen perustamisesta.

Laivamaan tie vei lopulta osakkaaksi asti.

– Olin innoissani, että Juhana halusi tulla mukaan. Yhteistyö on sujunut todella hyvin meidän kesken. Voisin väittää, että se kulminoituu meidän erilaisuuteen. Työt teemme toisiamme täydentävillä vahvuuksillamme, kertoo Carlson katsahtaen hymyillen kollegaansa.

Laivamaan erikoisalaa on Katto Oy:llä tuotanto.

– Olen luonteeltani käsityöläinen ja työskennellyt puuseppänä aikaisemmin. Myös luova tuotesuunnittelu kiinnosti siinä määrin, että opiskelin Kuopion Muotoiluakatemiassa ja valmistuin sieltä teolliseksi muotoilijaksi, Laivamaa avaa taustojaan.

Antoisa työnkuva

Kun Carlson on muiden työntekijöiden kanssa työmaalla tekemässä purkua, pohjia ja levittämässä peltejä, puurtaa Laivamaa yksin tehtaalla.

– Juhana on taitava peltiseppä, minä taas en. Menen miesten kanssa tekemään helpot hommat pois ja sitten nämä taitavat peltisepät valmistavat yksityiskohtia, kuten piippujen pellityksiä ja muita saumauksia, Carlson avaa prosessia.

Katto Oy:n työnkuvaan kuuluu ensisijaisesti kerrostalojen kattojen uusiminen.

– Rakennamme ainoastaan konesaumakattoja. Se on vaativin peltikatto, mutta samalla pitkäikäisin ja elinkaarikustannuksiltaan edullisin, Carlson perustelee.

Juhana valmistaa tuotemuotoilijana kattojen osien lisäksi muitakin tuotteita, kuten hyvänä esimerkkinä itse tehty leimasin.
Juhana valmistaa tuotemuotoilijana kattojen osien lisäksi muitakin tuotteita, kuten hyvänä esimerkkinä itse tehty leimasin.

Työpäivät menevät kaksikolla kuin lentäen, kun on mielekästä tekemistä.

– Ei sitä halua pilata liiallisella työllä. Työpäivät ovat nyt sopivan mittaisia, Laivamaa kommentoi naurahtaen.

Yrityksellä on yksi tilikausi takana ja jonkin matkaa jo toista mennyt, joten miehet voivat nyt hymyillen katsoa taustapeliin.

– Paljon on oikeita asioita tullut tehtyä.