Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Arvostelu: Kuvia muis­ti­sai­rau­des­ta

Pa­del-buu­mi ran­tau­tui Ro­va­nie­mel­le­kin – Vii­kon­lo­pun tur­nauk­ses­sa mit­te­le­vät aloit­te­li­jat ja SM-ta­son pe­laa­jat

Kunnon Paikka Padel -turnaus avaa uuden lajin turnausperinteen Rovaniemellä.

Rovaniemen ensimmäinen padel-turnaus pelataan viikonloppuna. Kuvassa lajin aktiivit Arttu Pöyry, Jukka Tervo, Arttu Fiva ja Erkki Kelhä.
Rovaniemen ensimmäinen padel-turnaus pelataan viikonloppuna. Kuvassa lajin aktiivit Arttu Pöyry, Jukka Tervo, Arttu Fiva ja Erkki Kelhä.

Viikonloppuna Rovaniemellä lyödään palloa olan takaa muotilaji padelin merkeissä, kun padel-turnaus täyttää Antinpuiston ja Ounaspaviljongin kentät aloittelijoista SM-tason pelaajiin saakka. Rovaniemen ensimmäisen padel-turnauksen järjestävät Rovaniemen Verkkopalloseura, padel-yritys Piha Padel ja Baari sekä Liikuntakeskus Kunnon Paikka.

– Padel-buumi on tavoittanut viimein Rovaniemenkin, Verkkopalloseuran päävalmentaja Jukka Tervo toteaa.

– Kun avasimme Antinpuiston kentät kesäkuussa, vähän mietitytti, saako laji täällä tuulta alleen. Kentät ovat kuitenin olleet käytännössä täynnä koko ajan.

Ounaspaviljongille kentät avattiin elokuun alussa.

– Täyttöaste on ollut koko ajan erinomainen, Piha Padel ja Baarin yrittäjä Arttu Pöyry kertoo.

Sisäkenttä rakenteilla Korkalovaaraan

Etelä-Amerikassa syntynyt laji on yhdistelmä tennistä ja squashia. Suomeen padel rantautui 2003, mutta oli pitkään marginaalinen ilmiö lähinnä pääkaupunkiseudulla. Viime vuosina laji on kuitenkin levinnyt lähes räjähdyksenomaisesti ympäri Suomen niemen.

– Lajin sosiaalisuus ja helppous selittävät suosion kasvua, Kunnon Paikan yrittäjä Erkki Kelhä avaa.

"Lajin sosiaalisuus ja helppous selittävät suosion kasvua."
Erkki Kelhä
Yrittäjä, Kunnon Paikka

– Esimerkiksi viime talvena Jyväskylän seudulla on kymmenen sisäkenttää halleissa – ensi talvena määrä on jo nelinkertainen. Oulun seudulla on menossa useita kenttä- ja hallihankkeita ja meillä Rovaniemelläkin sisällä päästään jo tämän vuoden puolella, Jukka Tervo havainnollistaa.

Rovaniemen ensimmäinen sisäpadel-kenttä rakennetaan Mailapelikeskuksen tennishalliin Korkalovaaraan.

– Harrastuksen on aloittanut moni sellainen kuntoilija, jolla ei ole minkäänlaista palloilutaustaa. Padel on todella helposti lähestyttävä laji ja jo pienellä pallotaustalla syntyy kunnon pelit, Tervo kertoo.

Mikä?

Padel

Meksikossa 1960-luvun lopulla syntynyt mailapeli.

Kenttä 20 x 10 metriä, pinta yleensä tekonurmea, kenttää rajoittavat seinät.

Maila lasten tennismailan kaltainen, mutta lyöntipinta verkon sijaan yleensä hiilikuitua, pallo hyvin lähellä tennispalloa.

Pistelasku saman tapainen tenniksen kanssa.

Lajiliitto: Suomen Padelliitto

Pelaajia elokuussa arviolta 40 000, määrä jatkuvassa kasvussa.

"Helpotettua tennistä"

Helpotettu tennis onkin osuva luonnehdinta lajista. Höntspeliksi padel soveltuu erinomaisesti.

– Padelia voi pelata keskenään hyvinkin eritasoiset pelaajat. Me olemme ehtineet jo järjestää yrityksille ja työporukoille tyky-tapahtumia, Arttu Pöyry kertoo.

Perinteisissä pallopeleissä, kuten tenniksessä ja sulkapallossa pelaajien täytyy olla suurin piirtein saman tasoisia, jotta pelaaminen olisi mielekästä.

– Padelissa on aina neljä pelaajaa, joten se on aina myös sosiaalinen tapahtuma. Pelaajissa on paljon sekapareja ja perheitä, Erkki Kelhä tietää.

Viikonlopun turnaukseen on ilmoittautunut yli 60 pelaajaa ja Rovaniemen Padel -Whatsapp -ryhmässä on yli sata jäsentä – vaikka padel on Rovaniemellä vasta tämän kesän tulokas.

Lontoosta kotikaupunkiin

Vaikka laji on helppo aloittaa, suosittelevat padel-lähettiläät aluksi valmentajan ottamista avuksi.

– Rovaniemellä ohjauksia tekee kuusi virallisesti pätevöitynyttä valmentajaa, Pöyry kertoo.

Varusteiden puolesta aloituskynnys on matala, kelpo mailan saa reilulla viidellä kympillä.

– Parhaiten oppii pelaamalla jonkun jo enemmän pelanneen kanssa, kuten me teemme lajia pitkään harrastaneen Arttu Fivan kanssa, Kelhä tuumii.

Kolmikko saakin oppia rovaniemeläisittäin kovimmalta mahdolliselta tasolta. Rovaniemen Verkkopalloseuran kasvatti, Yhdysvalloissa yliopistosarjoissa tennistä pelannut Arttu Fiva tutustui padeliin jo vuonna 2018 Oslossa.

– Reilut kolme vuotta olen nyt tätä pelannut, padel on erinomainen laji tenniksen ja squashin pelaajille, nykyisin Lontoossa asuva Fiva kertoo.

– Mahtavaa, että laji on viimein rantautunut Rovaniemellekin. Olen tietynlainen padelin suurlähettiläs ja opetan lajia kavereille, aina kuin poikkean Suomessa.

Kunnon Paikka Padel -turnaus 3.–4.9. Antinpuistossa ja Ounaspaviljongilla. Varapäivä 5.9. Finaalit ja illanvietto Ounaspaviljongilla 4.9. klo 18. Lisätietoja: www.rovs.net, www.piharovaniemi.fi, www.kunnonpaikka.com.