jääkiekon mm: Jukka Jalonen luottaa Suomen pe­li­ta­van jau­ha­van lopulta voiton – "Kyllä me läh­de­tään siitä, että kun 60 minsaa on tau­lus­sa, me ollaan pa­rem­pia"

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Paavi Fran­cis­cus kehotti luo­pu­maan it­se­kes­kei­syy­des­tä maail­mal­la rai­voa­van ko­ro­na­vi­rus­pan­de­mian edessä

Paavin puhe oli hänen painavin ja poliittisin puheensa sen jälkeen kun hänet valittiin katolisen maailman johtoon vuonna 2013.

Paavi Franciscus ilmaisi pääsiäissunnuntaina Pietarinkirkossa sympatiansa niitä kohtaan, jotka eivät voi hyvästellä rakkaitaan eristyksen vuoksi, katolisille, jotka eivät voi saada sakramentteja, sekä niille kaikille, joita tulevaisuus huolestuttaa.
Paavi Franciscus ilmaisi pääsiäissunnuntaina Pietarinkirkossa sympatiansa niitä kohtaan, jotka eivät voi hyvästellä rakkaitaan eristyksen vuoksi, katolisille, jotka eivät voi saada sakramentteja, sekä niille kaikille, joita tulevaisuus huolestuttaa.
Kuva: ANDREAS SOLARO / POOL

Paavi Franciscus kehotti pääsiäissunnuntaina maailmanlaajuiseen solidaarisuuteen koronaviruspandemian vastaisessa taistelussa ja siihen liittyvissä talousongelmissa. Hän pyysi kansainvälisten pakotteiden ja köyhien maiden velkojen helpottamista sekä tulitaukoa kaikkiin konflikteihin.

Hän varoitti myös siitä, että Euroopan unioni voi romahtaa, ellei se sovi siitä, miten pahiten kärsineitä alueita autetaan.

Paavi piti pääsiäisen "Urbi et Orbi" (kaupungille ja maailmalle) -puheensa tyhjässä Pyhän Pietarin kirkossa Vatikaanissa. Yleensä kirkon edessä olevalla aukiolla on puheen aikana kymmeniä tuhansia kuulijoita. Paavin puhe oli hänen painavin ja poliittisin puheensa sen jälkeen kun hänet valittiin katolisen maailman johtoon vuonna 2013.

Paavin mukaan tämän vuoden "pääsiäisen yksinäisyyden" viesti on "toivon tartunta". Hän ylisti lääkäreitä, hoitajia ja muita jotka vaarantavat elämänsä pelastaakseen toisia. Hän ylisti myös niitä, jotka pitävät olennaiset palvelut pyörimässä.

"Tämä ei ole välinpitämättömyyden aikaa"

– Tämä ei ole välinpitämättömyyden aikaa, koska koko maailma kärsii ja sen pitää yhdistyä pandemian edessä, hän sanoi. Lähes koko hänen puheensa oli omistettu pandemian vaikutuksille henkilökohtaisiin ja kansainvälisiin suhteisiin.

– Välinpitämättömyys, itsekeskeisyys, jakautuminen ja unohtaminen eivät ole sanoja joita haluamme kuulla tähän aikaan. Haluamme kieltään nämä sanat ikuisesti, hän sanoi.

Franciscus ilmaisi sympatiansa niitä kohtaan, jotka eivät voi hyvästellä rakkaitaan eristyksen vuoksi, katolisille, jotka eivät voi saada sakramentteja, sekä niille kaikille, joita tulevaisuus huolestuttaa.

– Näinä viikkoina miljoonien elämät ovat äkkiä muuttuneet, hän sanoi.

"Muita maita autettava"

Paavin mukaan nyt oli poliitikoilla ja hallituksilla hetki välttää "itsekeskeisyyttä" ja ryhtyä päättäväisiin, yksimielisiin toimiin muiden maiden väestön auttamiseksi elämään kriisin läpi ja lopulta aloittamaan normaalin elämän.

– Kansainvälisiä pakotteita tulisi helpottaa, koska ne tekevät niitä saaneille maille vaikeaksi tarjota riittävää tukea kansalaisilleen, Franciscus sanoi.

Hän myös vaati köyhimpien maiden velkojen vähentämistä tai anteeksiantamista nimeämättä kuitenkaan näitä maita.

Erityinen huoli EU:n tulevaisuudesta

Hän ilmaisi erityisen huolensa EU:n tulevaisuudesta. Hänen mukaansa oli tärkeää, että ennen toista maailmansotaa vallinneet vihamielisyydet eivät palaa pandemian vuoksi.

EU on erimielinen siitä, miten auttaa unionin jäsenmaiden talouksia paranemaan pandemian vaikutuksista. Eteläinen EU haluaa elvytykseen velkarahaa, eurobondeja, Pohjois-Euroopan maat vastustavat tätä.

– Euroopan unionilla on nyt edessään käänteentekevä haaste, mistä riippuu ei vain sen tulevaisuus, vaan koko maailman tulevaisuus, Franciscus sanoi.

Paavi kehotti maailman konflikteja taukoamaan ja sanoi, että pandemian pitäisi saada johtajat lopulta etsimään loppua myös pitkille sodille kuten Syyriassa.