Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­koe­ro­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Pääs­tö­kaup­pa kun­niaan

Kirjoittajan mielestä EU:n pitäisi velvoittaa jäsenmaat ottamaan uudelleen käyttöön toimintakuntoiset ydinvoimalat.
Kirjoittajan mielestä EU:n pitäisi velvoittaa jäsenmaat ottamaan uudelleen käyttöön toimintakuntoiset ydinvoimalat.
Kuva: Liimatainen Jori

EU ja Suomen kaupunkilaisvihervasemmisto tulkitsevat metsät ulkoilualueiksi ja pellot maisemiksi. Metsiä ei saisi hyödyntää, suot pitäisi ennallistaa ja suomaasta tehdyt pellot upottaa. Tähän tolkuttomuuteen pitäisi käyttää miljardeja vuosittain.

Kun ilmastonmuutos etenee, Lapissa viljellään vehnää, mutta Etelä-Suomessa karut kivennäispellot kuivuvat tuottamattomiksi – vain tuoreita turveperäisiä peltoja voi viljellä. Onneksi miljoonakorvauksin upotetut pellotkin kuivuvat hyötykäyttöön, koska tarvetta on, sillä Etelä-Euroopassa on liian kuivaa ja kuumaa hyötyviljelyyn.

Ratkaisu ongelmaan on konkreettinen päästökauppa. Kohtuullisen yksinkertaista lienee laskea metsien hakkuun vähentämisen, soiden ennallistamisen ja turvepeltojen upottamisen kokonaisvaikutus hiilidioksidimetaanipäästöihin ja sitä kautta toimenpiteen hinta. Se voisi korvauksineen nousta muutamaan miljardiin vuodessa ja vaikutus olisi hidas.

Jos vuosisumma olisi kolme miljardia, parempi olisi perustaa samalla rahalla aurinkosähköllä toimiva, vedestä vetyä tuottava laitos aurinkoiseen halvan työvoiman kehitysmaahan ja kuskata sieltä tankkilaivoilla vetyä polttoaineeksi joko sellaisenaan tai ammoniakiksi jalostettuna raskaan liikenteen polttoaineeksi. Arabimailla olisi rahaa ja rahkeita rakentaa tuotantosysteemi nopeasti, mutta ne tahtovat maailmanlopun uhallakin ottaa ensin kaiken irti öljystä. Siksi muiden pitää toimia.

Uskon Venus-ilmiöön eli siihen, että kun maapallon keskilämpötila nousee yli kriittisen lämpötilan, merien pohjassa lähinnä arktisella alueella oleva kristallisoitunut metaani alkaa tosissaan haihtua ja kyseessä on ketjureaktio. Vaikka nollaisimme hiilidioksidipäästöt, ei se enää ehtisi vaikuttaa kokonaistilanteeseen – maapallon lämpötila nousisi nopeasti korkeaksi. Venusilmiö-nimike tulee olettamuksesta, että Venuskin on ollut vihreä planeetta aiemmin, mutta valtava tulivuorenpurkaus on aikaan saanut hurjan lämpötilanousun, vesien haihtumisen sumuksi planeetan ympärille ja lämpötilaksi +80 astetta, jolloin kaikki elollinen kuolee.

Optimistinen nykyihminen ei tätä prosessin kulkua tiedosta ja mieluummin vaan näppäilee kännykkäänsä ja puuhastelee kaikenlaista vähän vaikuttavaa näennäisilmastovaikuttamista. Nyt tarvitaan konkreettisesti vaikuttavia ratkaisuja pikaisesti eli päästökauppaperiaatteella vetytuotanto vauhtiin. Moottorituotanto syntyy itsestään, jos on halpaa polttoainetta.

EU:n pitäisi velvoittaa jäsenmaat ottamaan uudelleen käyttöön toimintakuntoiset ydinvoimalat. Suomi voisi pikaisesti päättää Pyhäjoen ydinvoimatontille rakennettavasta suuremmasta ydinvoimalasta ja useista pienvoimaloista. Tuulivoimaa lisää ja säätövoimaksi nopeasti Sierilä sekä Vuotosta raivaamaan.

Kirjoittaja on lääkäri.