Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Pää­ra­dan säh­kö­ra­ta­vau­rio Hel­sin­gis­sä se­koit­ti ju­na­lii­ken­teen per­jan­tai­na, vai­ku­tuk­sia myös kau­ko­ju­na­lii­ken­tee­seen – Kor­jauk­set jat­ku­vat iltaan asti

Liikenteen arvioidaan olevan normaalissa aikataulussa lauantaiaamuna.

Helsinki
-
Kuva: Pekka Aho

Perjantaiaamuna ilmennyttä pääradan sähköratavauriota Helsingin Malmilla korjataan edelleen, kerrotaan Fintrafficin rataliikennekeskuksesta.

Perjantai-iltana arvioitiin, että vika saadaan korjattua kokonaan lauantaiaamuun kello 6 mennessä. Lauantaiaamuna arvioitiin, että kolmas raide saataisiin käyttöön Oulunkylän ja Tikkurilan välillä puolilta päivin.

Puolen päivän lähestyessä VR ilmoitti, että uuteenkaan aikatauluun ei päästä. Nyt arvio on, että kolmas raide saadaan käyttöön kello 18. Normaalisti käytössä on neljä raidetta. Neljännen raiteen korjausarviota ei vielä ole.

Junavuoroja vähennetään Etelä-Suomessa jonkin verran. Kaukojunaliikenteessä on odotettavissa edelleen viivästyksiä, mutta niiden ei arvioida olevan enää yhtä merkittäviä kuin perjantaina.

Pääradan neljästä raiteesta vain yksi oli ajokunnossa heti vaurion jälkeen perjantaiaamuna. Myöhemmin päivällä saatiin myös toinen raide käyttöön.

Lähijunien lisäksi vauriolla oli merkittäviä vaikutuksia kaukojunaliikenteeseen koko perjantaipäivän. Esimerkiksi Intercity 37 Helsingistä kello 13:24 Rovaniemelle oli myöhässä noin 80 minuuttia.

Myös junat pohjoisesta etelään myöhästyivät, esimerkiksi iltakuuden juna, Intercity 28 Oulusta Helsinkiin myöhästyi noin 110 minuuttia kaluston odotuksen vuoksi.

Tarkka vauriopaikka Malmin ja Tapanilan välillä

Liikennepäällikkö Mari Helander rataliikennekeskuksesta kertoi, että aamulla käytössä oli vain pääradan itäisin raide, jota pitkin normaalisti ajavat lentokentältä ja Keravalta Helsinkiin tulevat lähiliikenteen junat.

– Vaurio on alkujaan tapahtunut Malmin ja Tapanilan asemien välillä, Helander kertoo.

Tarkempi vauriopaikka oli läntisellä keskiraiteella, jolla ajavat normaalisti pohjoiseen menevät kaukojunat sekä Riihimäelle ja Lahteen menevät lähijunat.

Laajat liikenneongelmat aiheuttaneen sähköratavaurion syy oli todennäköisesti selvillä perjantai-iltana.

– Siellä on ilmeisesti katkennut sellainen tukilanka, joka pitää ja tukee sähköratapylvästä pystyssä. Se on sitten kallistanut sitä sähköratapylvästä. Sen jälkeen, kun juna on siitä mennyt, ovat ajolangat tulleet alas.

Muokattu 30.1.2021 kello 9.20: Päivitetty tieto, että vikaa ei saatu korjattua lauantaiaamuna.

Muokattu 30.1.2021 kello 11.27: Päivitetty tieto, että vian korjaaminen siirtyy iltaan.