tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin tapasi met­sä­teol­li­suu­den johtoa – "Toi­min­taym­pä­ris­tön tulisi olla in­ves­toin­neil­le suo­tui­sa"

Tapaamisesta sovittiin jo ennen tietoa UPM:n Kaipolan tehtaan sulkemisesta.

Pääministeri Sanna Marin vieraili Jämsässä Kaipolan tehtaan sulkemisuutisen jälkeen viime viikolla.
Pääministeri Sanna Marin vieraili Jämsässä Kaipolan tehtaan sulkemisuutisen jälkeen viime viikolla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapasi keskiviikkona metsäteollisuuden johtoa. Aamupäivällä järjestettyyn tapaamisen osallistuivat Marinin ja hänen avustajiensa lisäksi Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen ja yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Tapaamisesta oli sovittu jo ennen tietoa UPM:n suunnitelmasta sulkea Kaipolan tehtaansa Jämsässä. Tapaamisen piti alun perin toteutua jo aiemmin kesällä.

Kaipolan tilanteesta tapaamisessa ei puhuttu.

– Yhden yrityksen asioista ei varsinaisesti puhuttu, varsinkaan, kun yrityksen edustajaa ei ollut paikalla.

– Kävimme läpi suomalaisen metsäteollisuuden tilanteen, niin sanotun ison kuvan – tulevaisuuden näkymät ja kilpailukyvyn kannalta tärkeät asiat.

Millaisia elinkeinopolitiikkaan liittyviä käytännön toimenpiteitä suomalainen metsäteollisuus kaipaisi hallitukselta?

– Kilpailukyky on monen asian summa. Kuljetusketjut – rautatie, meriliikenne, polttoaineen hinta – on yksi osa-alue, missä kustannukset ovat nousseet valtion toimenpiteiden seurauksena. Energiaverotukseen ja päästökauppakompensaatioon liittyvät asiat ovat nyt ajankohtaisia ja tärkeitä.

– Suomalaiseen metsäteollisuuteen liittyy mahdollisuuksia, mutta ne vaativat investointeja. Toimintaympäristön tulisi olla investoinneille suotuisa, Jaatinen muotoili.

Median välittämän mielikuvan perusteella pääministerin ja metsäteollisuuden keskusteluyhteys ei ole paras mahdollinen. Miten kuvailisit asetelmaa?

– Keskustelumme oli ihan hyvähenkinen. Metsäteollisuus on käynyt yli sata vuotta dialogia poliittisten päättäjien kanssa. Näkemykset toki voivat olla erilaisia, Jaatinen totesi.

Sulkemisuutinen poiki kiivaan keskustelun

Metsäteollisuuden tulevaisuus on ollut esillä sen jälkeen, kun UPM tiedotti viime viikolla suunnittelevansa Kaipolan tehtaansa sulkemista. Kaipolan tehdas on ainoa sanomalehtipaperia tuottava tehdas Suomessa tällä hetkellä. Tehtaan sulkeminen tarkoittaisi noin 450 työpaikan menetystä.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen julkaisi viime viikolla avoimen kirjeen, jossa hän perusteli yhtiön suunnitelmia ja peräänkuulutti kannustavampaa elinkeinopolitiikkaa, kuten yritysmyönteisempiä veroratkaisuja.

Sulkemisuutinen käynnisti kiivaan julkisen keskustelun yritysten yhteiskuntavastuusta ja valtion harjoittamasta elinkeinopolitiikasta. Pääministeri Marin kysyi Ylen Ykkösaamussa, onko tehdas pakko sulkea juuri nyt. Marin muistutti, että Kaipolan tehdas on ollut kannattava ja että UPM on nostanut osinkoja viime vuosina reippaasti.

Marin vieraili työministeri Tuula Haataisen (sd.) ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.) kanssa Jämsässä torstaina. Hallitus aikoo heidän mukaansa etsiä budjettiriihessä keinoja, joilla Jämsän seutua voidaan tukea.

Marin myös toivoi UPM:ltä yhteiskuntavastuuta.

– Vähimmäisvaatimuksena on, että lomautetut kutsuttaisiin takaisin töihin. Että he saavat jakaa tuntoja työkavereidensa kanssa. Työntekijät ansaitsevat kunnioitusta ja ymmärrystä, Marin totesi.