pääkirjoitus: Yh­teis­ym­mär­rys­asia­kir­ja avasi Suo­mel­le ja Ruot­sil­le ovet Naton jä­se­nyys­neu­vot­te­lui­hin – Turkki sai ha­lua­man­sa, vaikkei mikään muu­tu­kaan

Ruokahuolto: Suomen vil­ja­va­ras­tot hu­pe­ni­vat his­to­rial­li­sen vä­häi­sik­si

Mainos: Lapin Kansa Digin ke­sä­tar­jous: 17,90 € 3kk, vain tänään.

Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin: Suomen osuus EU:n ko­ro­na­pa­ke­tis­ta 3,2 mil­jar­dia euroa – enim­mäis­vas­tuut rajattu tar­kas­ti

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomi on saamassa EU:n elpymisvälineestä 3,2 miljardin euron suuruisen summan. Suomi maksaa elpymispakettiin 6,6 miljardia euroa vuosina 2021-2058. Suomen maksuosuus on lähes kaksi miljardia euroa pienempi kuin komission esitys, Marin kertoi tiistaiaamuna Brysselissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Välineen pienemmästä koosta huolimatta Suomen saanto säilyi lähellä komission esityksen tasoa. Tätä voidaan pitää merkittävänä saavutuksena. Paketti tuli pienemmäksi, mutta Suomen osuus tästä kokonaisuudesta säilyi lähes ennallaan.

EU-maiden johtajat saavuttivat sovun varhain tiistaiaamuna maratonhuippukokouksessa. 750 miljardin euron elpymisvälineestä jaetaan jäsenmaille 390 miljardia euroa avustuksina ja 360 miljardia euroa lainoina. Rahoilla on tarkoitus tukea koronakriisin vaikeuksiin ajamien EU-maiden taloutta.

– Tavoittelimme myös pienempää kokoa, mutta kompromissia voidaan pitää hyväksyttävänä erityisesti sen takia, että avustusmuotoisten tukien osuus laski merkittävästi.

Marinin mukaan Suomen vuosittaiset enimmäisvastuut on esityksessä rajattu tarkkarajaisesti.

– Suomi neuvotteli tähän tärkeän tekstimuutoksen.

Marin sanoi, että kokonaisuudessaan elpymisvälinettä on muutettu niin, että se kohdistuu nimenomaan koronaviruksen aiheuttamiin vaikutuksiin.

EU-maiden johtajat neuvottelivat lähes ennätysajan, yli neljä päivää Brysselissä. Huippukokous alitti vain niukasti ennätyksen, joka on viiden päivän mittainen Nizzan kokous.

Lue myös: Sopu el­vy­tys­pa­ke­tis­ta syntyi aamulla kuuden jälkeen – mukana on Suo­mel­le tärkeä oi­keus­val­tiok­ri­tee­ri, Poh­jois-Suo­men harvaan asu­tuil­le alueil­le tu­ki­mil­joo­nia

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 09:08.