Tähtijuttu: Kan­sal­lis­puis­to kas­vat­ti Sal­la­tun­tu­rin ve­to­voi­maa

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Mainos Black Friday -tarjouksena Lapin Kansa Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin kiisti har­haan­joh­ta­mi­sen ja po­liit­ti­sen oh­jauk­sen mas­ki­suo­si­tuk­sis­sa: "Aika rajuja syy­tök­siä" – Pää­mi­nis­te­ri lupasi myös sel­keäm­pää vies­tin­tää

Suomalaisia ei ole johdettu harhaan maskiasiassa, vakuutti Sanna Marin (sd.) vakuutti Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina. Hallitus aikoo antaa ensi viikolla vahvemmat suositukset, jotta epidemiaryppäät onnistutaan taltuttamaan paremmin alueellisesti.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiisti sunnuntaina poliittisen ohjauksen ja suomalaisten harhaanjohtamisen maskiasiassa. Marin esiintyi Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiisti sunnuntaina poliittisen ohjauksen ja suomalaisten harhaanjohtamisen maskiasiassa. Marin esiintyi Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa.
Kuva: Arttu Laitala

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan suomalaisia ei ole johdettu harhaan liittyen maskin hyötyihin koronavirustartuntojen estämisessä.

– Hallitus on toiminut kaikissa tilanteissa terveysviranomaisten asiantuntija-arvioihin nojaten, Marin sanoi sunnuntaina Pääministerin haastattelutunnilla Radio Suomessa.

Marinin mukaan hallitus antaa ensi viikolla vahvemmat suositukset alueille koronatoimista. Tällä hetkellä hallituksen tavoitteena on, että tautiryppäät painetaan alas alueellisesti.

Nykyisellään toimet kaikilla paikkakunnilla eivät ole olleet riittäviä.

– Monilla alueilla on kuitenkin toimittu hyvin ja saatu epidemiaryppäät kuriin. Nyt tällaisia toimia ja rohkeutta niihin tarvitaan kaikilta alueilta, Marin sanoi.

Perjantaina kokoomus esitti epäluottamuslausetta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) maskisuosituksen takia. Pääministerin mukaan Kiurulla on kaikkien hallituspuolueiden luottamus.

Marin selitti maskien hyödyllisyyteen liittyvien linjausten vaihtumista sillä, että matkan varrella asiasta on tullut uutta tietoa. Keväällä THL:n virallinen kanta oli, ettei maskisuositusta pidä antaa.

Maskisuosituksen antamatta jättämiseen vaikutti pääministerin mukaan myös se, että hallitus halusi turvata kirurgisten maskien saatavuuden sosiaali- ja terveydenhoidon puolella.

– Koska niitä ei olisi riittänyt koko kansan käyttöön, maskisuosituksen antaminen olisi tuolloin ollut hallitukselta vastuutonta, Marin totesi.

"Syytökset epäasiallisia"

Pääministeri pitää epäasiallisena maskisuosituskohuun kytkeytyviä syytöksiä. Hän sanoo oikoneensa siksi väitteitä sunnuntaina myös viestipalvelu Twitterissä.

– Tällä viikolla oppositiopoliitikot ovat syyttäneet minua valehtelusta ja hallitusta sekä terveysviranomaisia suomalaisten harhaanjohtamisesta. Väitteille ei ole katetta. Ne eivät yksinkertaisesti pidä paikkansa, Marin totesi Twitterissä.

– Olemme syvän ja vakavan kriisin keskellä. Oppositiopolitiikkaa voi toki tehdä näinkin, mutta se ei johda mihinkään hyvään.

Marin toisti viestinsä Pääministerin haastattelutunnilla.

– Nämä väitteet eivät ole pohjanneet tietoon vaan ovat olleet hyvin kärjekkäitä viestejä, joilla selkeästi haluttu herättää epäluottamusta.

Samantasoisiksi Marin luonnehti epäilyjä siitä, että sosiaali- ja terveysministeriön keväistä maskiselvitystä olisi ohjattu tai THL:n pääjohtajaa olisi painostettu poliittisesti. Kumpikaan väitteistä ei Marinin mukaan pidä paikkansa.

– Nämä ovat aika rajua syytöksiä, joten olisi hyvä esittää perusteluita niiden tueksi. Kun tällaisia heitetään ilmoille ilman todisteita, rapautetaan luottamusta terveysviranomaisia, asiantuntijoita ja päättäjiä kohtaan, Marin sanoi.

Hallitus linjasi kesäkuussa, että Suomeen ei anneta maskisuositusta. Toukokuun lopussa julkaistujen STM:n maskiselvityksen tulosten mukaan maskien hyöty arjessa on vähäinen tai olematon.

Samaan aikaan THL:n pääjohtaja suositteli käyttämään kankaisia hengityssuojamia julkisilla paikoilla.

– Hallitus nojasi päätöksentekonsa THL:n viralliseen kantaan kuten aina arvioita tehdessään, eikä poiminut organisaatiosta yksittäisiä näkemyksiä, Marin selvitti.

Viestintää selkeytetään

Pääministeri myönsi haastattelussa, että hallituksen on syytä selventää viestintäänsä.

– Ei voi olla niin, että suomalaiset eivät eri alueilla tiedä, mitkä ohjeet ovat, Marin sanoi.

Marin torppasi epäilyt siitä, että ministeri Krista Kiuru pimittäisi STM:n takana olevia tietoja muilta ministereiltä. Marinin mukaan on luonnollista, että kun ministeriöissä valmistellaan niin monia asioita, kaikki ministerit eivät ole selvillä muiden ministeriöiden asioista.

Haastattelussaan pääministeri ohjeisti myös oikeaoppisesta maskien käyttämisestä, jottei maskin käsittely levitä virusta. Riittävä käsihygienia maskin laittamisen ja poistamisen yhteydessä sekä maskin huolellinen hävittäminen ovat Marinin mukaan tärkeitä.

– Käyttäkää maskeja silloin, kun ette voi välttää kontaktia muihin ihmisiin. Maski ei kuitenkaan korvaa muita suojautumiskeinoja eli riittävää etäisyyttä muihin ihmisiin, käsihygieniaa ja sitä, ettei oireisena saa lähteä liikkeelle, Marin sanoi.