Pää­mi­nis­te­ri Marin: "Suomen epi­de­mia­ti­lan­ne pa­ran­tu­nut, toi­vot­ta­vas­ti voidaan no­peas­ti siirtyä nor­maa­lim­paan elä­mään"

Helsinki

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan Suomen koronavirusepidemian tilanne on kehittynyt parempaan suuntaan.

– Kyllähän meillä epidemiatilanne on onneksi parantunut, Marin sanoi saapuessaan hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.

Koronaviruksen vuoksi Suomessa oli eilen sairaalahoidossa 26 ihmistä ja tehohoidossa enää yksi potilas.

– Myös nämä päivittäiset tautitapaukset näyttäisivät olevan nyt rauhoittumaan päin. Eli parempaan suuntaan on menty, ja tietenkin me kaikki toivomme, että mahdollisimman nopeasti voimme taas siirtyä normaalimpaan elämään, Marin sanoi.

Marin ei kuitenkaan vielä ennakoinut sitä, mihin ratkaisuihin hallitus tänään päätyy.

Hallitus neuvottelee tänään koronavirustilanteesta ja pohtii valmiuslain nojalla annettujen toimivaltuuksien käytön jatkoa. Valmiuslaki otettiin käyttöön maaliskuussa, kun koronatilanteen vakavuus alkoi käydä ilmeiseksi.

Kaikki koronan tuomat rajoitukset eivät perustu valmiuslakiin, vaan niitä on annettu myös esimerkiksi tartuntatautilain nojalla.

Marin kertoi, että hallituksen neuvotteluihin on valmisteltu epidemiologinen tilannekuva ja sen lisäksi hallitus käy läpi oikeudellisen arvion valmiuslain käytöstä ja poikkeusolojen voimassaolosta.

– Tänään kuulemme tämän kokonaisuuden, ja hallitus tekee tämän arvion pohjalta ratkaisunsa, Marin sanoi.

Valmiuslain nojalla on otettu käyttöön monia koronan torjuntaan tarkoitettuja määräyksiä, kuten Uudenmaan eristäminen, yleisötilaisuuksien rajoittaminen, koulujen ja ravintoloiden sulku. Osa rajoituksista on jo purettu, mutta monet ovat vielä voimassa.