Suomen Nato-jäsenyys: Suomi ja Ruotsi ovat Naton tark­kai­li­ja­jä­se­niä – liit­ty­mis­pöy­tä­kir­jat on al­le­kir­joi­tet­tu

kolumni: Uusiin ta­loi­hin lisää pyö­rä­ti­laa, miten van­hoi­hin? – Si­joi­tus pyö­rä­va­ras­toi­hin voi nostaa talon arvoa

Pää­mi­nis­te­ri Marin: Huomaan ar­vos­ta­va­ni pre­si­dent­ti-ins­ti­tuu­tio­ta entistä enemmän

Sauli Niinistö saa paljon kiitoksia uudenvuoden puheestaan. Häntä kiitetään sovinnon hakemisesta, toisten huomioimisen korostamisesta ja hoitoalan noteeraamisesta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiitti Twitterissä presidenttiä tämän uudenvuoden puheesta.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kiitti Twitterissä presidenttiä tämän uudenvuoden puheesta.
Kuva: OLIVIER HOSLET

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on saanut runsaasti kiitoksia uudenvuoden puheestaan.

Puheen teemoja ja yksittäisiä nostoja ovat kiitelleet sosiaalisessa mediassa niin kärkipoliitikot kuin rivikansalaisetkin.

Lindtman: Ripaus ymmärtämistä ei olisi pahitteeksi

Niinistö toivoi hallitukselle työrauhaa ja muistutti hallituksen yhteisestä vastuunotosta. Presidentti  ei maininnut henkilöitä nimeltä, mutta hän korosti muun muassa pääministerin tehtävän vaativuutta.

– Olen aina ollut vahva parlamentarismin kannattaja ja suhtautunut kriittisesti presidentti-instituutioon. Nyt huomaan arvostavani instituutiota entistä enemmän, tunnusti pääministeri Sanna Marin (sd.) Twitterissä.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kommentoi niin ikään puhetta somessa. Hän huomioi presidentin toiveen kunnioittavasta keskustelusta silloinkin, kun asioista ollaan eri mieltä.

– Ehkä aikamme kaipaa sitä, että korvamme olisivat suuta suuremmat. Ripaus toisten ymmärtämistä ei olisi pahitteeksi, Lindtman tviittasi.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni kuvasi tviitissään presidentin puhetta hienoksi, arvokkaaksi ja yhdistäväksi.

– Tasavallan presidentille on tärkeää osua yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön, mutta olla kuitenkin aina askel edellä.

Rkp:n puheenjohtaja ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kutsuu Niinistön puhetta tervetulleeksi.

– Meillä kansanedustajilla on myös suuri vastuu keskustelu-ilmapiiristä, hän muistuttaa tviitissään.

Hoitajien huomiointi noteerattiin

Sauli Niinistön Facebook-seinällä puhetta kiittelivät monet rivikansalaiset.

Presidentti sai positiivista palautetta muun muassa arvojohtajuudesta sekä puheen selkeydestä ja ajankohtaisuudesta. Jotkin kommentoijat kertoivat puheen koskettaneen heitä kyyneliin asti.

– Arvojohtajuutta parhaimmillaan, sydämen viisautta ja inhimillisyyttä, kiitos hienosta puheesta! On todella hienoa että presidentti ottaa vahvasti ja suoraan kantaa tärkeisiin asioihin, harkitun viisailla sanoillaan, kommentoi Heli Tiainen.

– Tarvitsemme tänä aikana juuri tuollaista "isällistä" otetta, kommentoi puolestaan Merja Hänninen.

Eeva Ahmanheimo kiittää puhetta siitä, ettei se ollut "pömpöösiä helinää".

– Hieno puhe jossa henkii demokratia. Suomella on hyvä päämies joka uskaltaa puhua aroistakin asioista, kirjoittaa Raija Päivärinta-Kovanen.

Yksittäisistä asioista paljon kiitosta saa hoitoalalla työskentelevien huomioiminen.

– Kiitos, että otitte esille myös palvelualoilla olevien työntekijöiden henkisen väsymyksen, kiittelee Marjo Galkin.

– Presidenttimme on vahvasti ajassa ja sopii toivoa, että edes jotain hyvästä puheesta tarttuisi myös kansalaisiin, mediaan ja poliitikkoihimme, Kari Selkälä summaa.


Edit 2.1. klo 8.26: Korjattu Katri Kulmunin vanha ministerinsalkku (elinkeinoministeri) valtiovarainministeriksi.