Lapin Kansa live: RoPS:n miehet mit­taa­vat Vaasan IFK:n – katso ottelu suorana kello 16

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat uu­del­leen har­joi­tu­sot­te­lus­sa, katso suora lähetys kello 16

kolumni: Milloin verinen his­to­ria muuttuu mu­ka­vak­si sa­duk­si?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Pää­kir­joi­tus: Työ­mat­ka­lii­ken­net­tä Ruotsin ja Suomen Lapin välillä ra­joi­tet­ta­va entistä tiu­kem­min

Riski epidemian nopeasta leviämisestä Ruotsista Suomeen on Lapissa todellinen, kiitos työmatkapendelöinnin. Ohjeita on tiukennettava.

Uusi koronavirus on levinnyt hitaasti mutta varmasti etelästä pohjoiseen. Covid-19-tautitapausten määrä kasvoi ensin Ruotsin ja sitten Suomen Lapissa. Tämä on herättänyt epäilyksen siitä, että virus on siirtynyt tänne länsirajan yli töissä kulkevien matkassa. Lapissa on jo myös todettu muutamia tartuntoja, jotka liittyvät työmatka­liikenteeseen Suomen ja Ruotsin välillä.

Norrbotten ilmoitti jo viime viikolla epidemian alkaneen Ruotsin Lapissa. Vahvistettuja tartuntoja oli tuolloin 35, joista viisi oli tehohoidossa. Sittemmin tartuntoja on todettu lisää. Asiantuntijat arvioivat tartuntojen todelliseksi määräksi 3 000–5 000, koska Ruotsi ei testaa väestöä laajasti, eikä tarkkaa tartuntamäärää siksi tiedetä. Myös Norjan Lapissa puhutaan epidemiasta, todettuja tartuntoja on kymmeniä. Suomen Lapissakin lähestytään epidemiaa, missä tauti tarttuu paikallisten kesken.

Suomi ja Norja ovat sulkeneet rajansa epidemian leviämisen hidastamiseksi, Ruotsi ei. Länsinaapurin viruksentorjuntalinja on ollut muutenkin selvästi naapureita löysempi.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.