Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Tilaajille

Pää­kir­joi­tus: Kun­ta­kent­tä jäh­met­tyi eikä isoja muu­tok­sia val­mis­tel­la, koska pallo on maan hal­li­tuk­sel­la.

Kunnat eivät enää valmistele yhdistymisiä, vaikka tarve rakenteiden muuttamiseen tuskin on kadonnut mihinkään. Nyt odotetaan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) porvarihallitus asetti riman korkealle. Se päätti toteuttaa suuren sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ja luoda samalla maakuntahallinnon. Jos Sipilän hallituksen ajama uudistus olisi saatu valmiiksi, kuntien nykyisistä tehtävistä noin puolet olisi siirtynyt maakuntien vastuulle.

Vasemmisto-oppositio jarrutti kaikin tavoin uudistuksen etenemistä ja perustuslailliset ongelmat näyttivät olevan isot. Kun sote-uudistus kaatui vuoden 2019 maaliskuussa, hallitus erosi.

Eduskuntavaalien jälkeen aloittanut Antti Rinteen (sd.) hallitus ja äskettäin työnsä aloittanut Sanna Marinin (sd.) hallitus jatkavat työtä, mutta painopiste on nyt julkisella sektorilla eikä maakuntahallinnosta enää puhuta.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi