Ou­to­kum­pu putosi tap­piol­le ja odottaa Eu­roo­pan te­räs­mark­ki­nan jat­ku­van heik­ko­na

Teräsmarkkina kärsii Aasian-tuonnista ja heikosta kysynnästä myös loppuvuonna, Outokumpu uskoo

Helsinki
Outokumpu tekee suurta tappiota.
Outokumpu tekee suurta tappiota.
Kuva: Pekka Aho

Ruostumatonta terästä valmistavan Outokummun liiketulos putosi tappiolliseksi vuoden kolmannella neljänneksellä. Oikaistu liiketulos painui 13 miljoonaa euroa tappiolle, kun se vuotta aiemmin oli 75 miljoonaa euroa plussalla.

Toimitusjohtaja Roeland Baanin mukaan Outokummun liiketoiminnan kannattavuus laski muun muassa heikon kysynnän ja Eurooppaan suuntautuvan tuonnin kasvun vuoksi. Lisäksi nikkelin hinnan jyrkkä nousu aiheutti yhtiölle suojaustappioita.

Outokumpu odottaa, että ruostumattoman teräksen markkina pysyy heikkona Euroopassa.

Yhdysvaltojen viime vuonna asettamat terästullit ovat lisänneet teräksen tuontia Eurooppaan. EU on tänä vuonna vastannut Yhdysvaltojen asettamiin tulleihin omilla suojaustoimillaan.

– Lokakuun alussa voimaan astuneilla EU:n uudistetuilla suojaustoimilla ei vielä ole ollut merkittävää vaikutusta. Tuontikiintiöiden täyttyessä markkinoiden pitäisi kuitenkin tasapainottua, Baan sanoo osavuosikatsauksessa.

– Olemme tyytyväisiä myös Euroopan komission ilmoitukseen, jonka mukaan komissio on aloittanut polkumyyntiä koskevat tutkinnat Kiinan ja Indonesian osalta ja asettanut maille vastatulleja.

Outokummun liikevaihto laski kuluneella vuosineljänneksellä kahdeksan prosenttia vuoden takaisesta. Liikevaihtoa kertyi noin 1,6 miljardia euroa.

Outokumpu ennakoi loppuvuoden olevan heinä-syyskuun kaltainen markkinatilanteen jatkuessa vaikeana.