Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

pääkirjoitus: Lapilla on Poh­jo­lan lin­nak­kees­sa tärkeä rooli

Oulun Kont­ti-myy­mä­läs­tä löytyi kä­si­kra­naat­ti – Puo­lus­tus­voi­mat haki kra­naa­tin pois ja totesi sen vaa­rat­to­mak­si

Limingantullissa sijaitsevasta Kontti-myymälästä löytyi käsikranaatti.
Limingantullissa sijaitsevasta Kontti-myymälästä löytyi käsikranaatti.
Kuva: Janne Körkkö

Suomen Punaisen ristin (SPR) Kontista löytyi lauantaina käsikranaatti. Tilanteen vuoksi Limingantullissa sijaitseva myymälä evakuoitiin.

Käsikranaatti löytyi myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta lauantaina aamupäivällä, kun henkilökunta oli lajittelemassa lahjoitettuja tavaroita.

Puolustusvoimat nouti käsikranaatin Kontista ja tarkasti sen. Kranaatti todettiin vaarattomaksi. Se ei sisältänyt räjähdeainetta, ja sen sytytin oli rikottu.

Tapahtumapaikalla oli lauantaina poliisipartio, joka varmisti, ettei kukaan päässyt Konttiin sisälle.

– Poliisin tarkoitus on pitää esine paikoillaan ja koskemattomana puolustusvoimien saapumiseen saakka, Komisario Juha Niemelä Oulun poliisin johtokeskuksesta kertoi päivällä.

Nyt poliisi on poistunut jo paikalta.

Poliisin sininen pakettiauto seisoi Kontin ulkopuolella lauantaina iltapäivällä.
Poliisin sininen pakettiauto seisoi Kontin ulkopuolella lauantaina iltapäivällä.
Kuva: janne Körkkö

Käsikranaatti odottanut lajittelua jonkin aikaa

SPR:n Kontti-ketjun myymälätoiminnan johtaja Leevi Heimonen ei osaa tarkalleen sanoa kuinka kauan käsikranaatti on ollut Oulun myymälässä käsiteltävien tavaroiden joukossa.

– Lähiaikoina se on tullut, mutta tarkemmin en osaa sanoa. Tuskin kuitenkaan ihan tänään, hän sanoo.

Heimonen ei osaa arvioida kranaatin aitoutta, mutta hänen mukaansa henkilökunta ja poliisi ovat pitäneet sitä niin aidon näköisenä, että puolustusvoimien on syytä varmistaa tilanne.

Heimosen mieleen ei tule vastaavia löytöjä lahjoitustavaroiden joukosta.

– Joskus on tullut vastaan patruunoita tai asejäljiltelmiä, mutta ei mitään sellaista minkä vuoksi olisi myymälä pitänyt sulkea.

Kontin lajittelijoilla on ohjeistus, jonka mukaan he toimivat, kun tavaroiden seasta löytyy jotain epäilyttävää.


Juttu päivitetty tarkentuneilla tiedoilla ja Juha Niemelän kommenteilla kello 12.40. Lisätty Leevi Heimosen kommentit kello 13.33. Lisätty kuvat kello 15.25. Päivitetty kello 17.08 tuoreita tietoja: Puolustusvoimat nouti kranaatin ja tutkii sitä. Päivitetty kello 20.10: Lisätty tieto, että kranaatti todettiin vaarattomaksi.