Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Kolumni: Hä­vet­tää tun­nus­taa, mutta en pysty kat­so­maan tv:n vaa­li­väit­te­lyi­tä

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Otetaan taas kaasu käyt­töön

Kun lämmitämme lämpövoimalaitoksessa tuotetulla sähköllä, kulutamme kolminkertaisen energiamäärän verrattuna kaukolämpöön, kaasuliekkiin tai tulisijaan. Sähköliedet eivät ole muualla niin yleisiä kuin meillä. Kaasua käytetään ruuanlaittoon meillä lähinnä vain osassa Helsinkiä.

Paikoin Kaakkois- ja Etelä-Suomessa taloja lämmitetään kaasulla, muutoin sillä on lähinnä voimalaitos- ja teollisuuskäyttöä. Saksaan vetävät Venäjältä Nord Stream-kaasulinjaa. Meillekin tulee lähes saman kokoinen kaasuputkisto rajan ali Räikkölässä Venäjältä.

Vielä yksi putki Virosta, jolloin kaasua riittää. Eikä sen tarvitse välttämättä olla maakaasua. Verkostoon voi kehityksen myötä pumpata vaikka biokaasua. Saksasta mallia, korvataan sähköä kaasulla.

Missä voisimme hyödyntää lämmönlähteitä ilman, että tarvitsee käyttää kolminkertaiset hiilidioksidipäästöt tuottavaa sähköä lämmön kyytipoikana? Esimerkiksi ruuanlaitossa,  missä kaasua käyttämällä saataisiin vähennettyä hiilidioksidipäästöjä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.