Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Otetaan taas kaasu käyt­töön

Kun lämmitämme lämpövoimalaitoksessa tuotetulla sähköllä, kulutamme kolminkertaisen energiamäärän verrattuna kaukolämpöön, kaasuliekkiin tai tulisijaan. Sähköliedet eivät ole muualla niin yleisiä kuin meillä. Kaasua käytetään ruuanlaittoon meillä lähinnä vain osassa Helsinkiä.

Paikoin Kaakkois- ja Etelä-Suomessa taloja lämmitetään kaasulla, muutoin sillä on lähinnä voimalaitos- ja teollisuuskäyttöä. Saksaan vetävät Venäjältä Nord Stream-kaasulinjaa. Meillekin tulee lähes saman kokoinen kaasuputkisto rajan ali Räikkölässä Venäjältä.

Vielä yksi putki Virosta, jolloin kaasua riittää. Eikä sen tarvitse välttämättä olla maakaasua. Verkostoon voi kehityksen myötä pumpata vaikka biokaasua. Saksasta mallia, korvataan sähköä kaasulla.

Missä voisimme hyödyntää lämmönlähteitä ilman, että tarvitsee käyttää kolminkertaiset hiilidioksidipäästöt tuottavaa sähköä lämmön kyytipoikana? Esimerkiksi ruuanlaitossa,  missä kaasua käyttämällä saataisiin vähennettyä hiilidioksidipäästöjä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.