Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Tilaajille

Osaatko toimia oikein, jos törmäät Lapissa mui­nais­jään­nök­seen? – Ki­vi­kau­den työkalu ilman löy­tö­paik­kaa on "ar­vo­ton" ver­rat­tu­na rau­ta­su­la­ton jä­te­ka­saan

Riitakanrannan rautasulaton kuonakasa on arvokkaampi kuin esihistoriallinen esine ilman löytöpaikkaa. Esine voi silti olla huippuammattilaisen työtä, vaikka se on museon varastossa pelkkä turhake. Nyt näitä esineitä on poikkeuksellisesti esillä Lapin maakuntamuseon Kadotetut-vitriinissä Arktikumissa.

Turhake on hirvittävä sana, kun on kysymys tuhansia vuosia sitten eläneiden älykkäiden ja taitavien ihmisten valmistamista työkaluista tai niiden teelmistä. Nuo esineet ovat olleet oman aikansa tarvekaluja, joiden valmistaminen vaati taitoa ja materiaalitietoisuutta.

– Jos tuura jäi kesken, siihenkin oli syynsä; kivikauden huippuammattilainen tiesi, ettei tuon kiven työstämistä hyödyttänyt jatkaa, Lapin maakuntamuseon arkeologi Jari-Matti Kuusela sanoo.

Turhakkeista on kuitenkin kysymys, jos arkeologi ei voi paikantaa esineitä ja tutkia niiden löytöpaikkaa.

Näiden paikantamattomien löytöjen elämä jatkuu museoiden varastoissa vuosikymmenestä toiseen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.