Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Orpo ei lu­van­nut hal­li­tuk­sel­ta vas­taan­tu­loa lak­koi­le­vil­le työn­te­ki­jöil­le

Pääministerin mukaan hallitusohjelman tavoitteista pidetään kiinni.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja pääministeri Petteri Orpo puhui medialle kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa Helsingissä 13. helmikuuta.
Kokoomuksen puheenjohtaja ja pääministeri Petteri Orpo puhui medialle kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa Helsingissä 13. helmikuuta.
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ei lupaa myönnytyksiä lakkoja järjestävälle ammattiyhdistysliikkeelle. Orpon mukaan hallitus pitää kiinni tavoitteista, joita se on asettanut esimerkiksi työmarkkinoiden uudistamiselle.

Useat ammattiliitot järjestävät tällä viikolla lakkoja, joilla vastustetaan hallituksen ajamia sosiaaliturvan leikkauksia ja työmarkkinauudistuksia. Maanantaina junalakko pysäytti lähi- ja kaukoliikenteen rautateillä, tiistaina menivät kiinni monet isojen kaupunkien päiväkodit. Keskiviikkona alkaa lakkoja muun muassa linja-autoliikenteessä, satamissa ja teollisuudessa.

Orpon mukaan lakot ovat todella vakavia suomalaisille yhteiskunnalle.

– Nyt aiheutetaan aivan valtavaa vahinkoa Suomen taloudelle, Orpo sanoi toimittajille tiistaina.

Hän puhui kokoomuksen puoluehallituksen kokouksen yhteydessä Helsingissä.

Viittasi gallupeihin

Orpo sanoi aikovansa keskustella työmarkkinaosapuolten kanssa taustalla ja kannustavansa löytämään ratkaisuja. Samalla hän kuitenkin painotti, että "vetovastuu ja valtakirja on hallituksella".

Pääministeri sanoi toivovansa kaikkien ymmärtävän, miten vaikea Suomen tilanne on.

– Jos vastaantulo tarkoittaa sitä, että meidän pitäisi luopua hallitusohjelmaan kirjatuista tavoitteista, jotka ovat välttämättömiä Suomelle ja Suomen kääntämiselle, niin sellaiseen pöytään me emme mene.

Puheessaan puoluehallitukselle Orpo nosti esiin viimeaikaiset puolueiden kannatusmittaukset. Hän sanoi hallituksen kannatuksen olevan vakaalla pohjalla.

– Viimeisissä gallupeissa on nähty, miten hallituspuolueet ovat vahvistaneet kannatustaan ihmisten silmissä, eli meidän tekemille uudistuksille on vahva tuki, Orpo sanoi.

Ylen viime viikolla julkaisemassa mittauksessa hallituspuolue perussuomalaisten suosio harppasi yli kaksi prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta ja oli tasan 20 prosenttia. Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus oli runsaat 49 prosenttia.