Kolumni

Orkesterille pitäisi löytää laajempi omistuspohja

-

Viime vuoden yksi kohokohtani oli se, kun kuorollamme, jossa laulan, oli aivan erityisen hieno esiintyminen. 150-vuotiaan Kemin kunniaksi järjestettiin konsertti, jossa Kemin kaupunginorkesteri esiintyi paikallisten eri laulajien ja kuorojen kanssa.

Mahdollisuus laulaa yhdessä orkesterin kanssa vei voiton pikkujouluista, joita samalle päivälle oli kalenteriini merkattu kaksin kappalein.

Käsivarret olivat kananlihalla jo esityksen kenraaliharjoituksessa, esityksestä kuvattu video herkistää edelleen. Yleisön palaute oli kerrassaan positiivista. Karvat olivat olleet pystyssä myös katsomossa.

Oli meillä hieman haikea olo miettiessämme, että että ensimmäinen esiintyminen orkesterin kanssa voisi jäädä ainokaiseksi.

Kaupunginorkesteri on keikkunut otsikoissa sen jälkeen, kun Kemin kaupunki alkoi kaavailla sen lopettamista. Kaupungissa pitää säästää joka paikasta. Jonkun asian lopettaminen säästösyistä on tietenkin ”helppo” ratkaisu, mutta ei aina aivan valtavan pitkänäköinen.


Nyt opetusministeriöstä on tullut virallinen tieto siitä, että jos Kemin kaupunginorkesteri lopetetaan, menetetään orkesterin valtionosuudet. Niitä ei voi tuosta vain suit sait siirtää Meri-Lapin jousikvartetille, kuten mutu-tuntuma oli. Onneksi lopettamispäätöstä ei kuitenkaan loppuvuodesta tehty laakista tähän mutu-tuntumaan pohjaten viime vuoden loppupuolella.

Järkevintä tietysti olisi, että Kemin kaupunginorkesterin omistuspohja olisi laaja: vähintään sama kuin musiikkiopistolla. Orkesterihan on monikunnallinen: sen soittajia asuu ympäri Meri-Lappia. Jos orkesteri olisi myös torniolainen ei tarvitsisi aina arpoa esiintymispaikoista. Torniossa niitä on paremmin kuin Kemissä. Ja voisiko Ammattiopisto Lappia olla yksi orkesterin omistajista? Jo nyt samoja henkilöitä soittaa Kemin kaupunginorkesterissa, antaa tunteja Länsi-Pohjan musiikkiopistossa ja Torniossa sijaitsevassa Lappian Pop & Jazz Konservatoriossa. Konservatorion musiikkiteknologiapuolelta tutut osaajat taas huolehtivat Kemin kaupunginorkesterin esiintymistekniikasta.

Länsi-Pohjan musiikkitoimen yhteislautakunta otti nyt käsittelyyn suunnitelman monikunnallisesta kamariorkesterista. Sen omistajia olisivat Kemi, Tornio, Keminmaa, Tervola, Simo ja Ii.

Orkesterin toiminta on nyt jäissä, eikä Meri-Lapin jousikvartetinkaan tulevaisuutta ole uskallettu pitkälle miettiä. Esimerkiksi sponsorisopimuksia ei ole voitu tehdä, koska tulevaisuudesta ei ole tietoa.