Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Orion: Teol­li­suus­lii­ton lakko voi ai­heut­taa useiden lääk­kei­den tuo­te­puut­tei­ta

Orionin neljällä lääketehtaalla tuotanto on pysähdyksissä lakon vuoksi.

Helsinki

Teollisuusliiton lakko voi näkyä apteekeissa esimerkiksi flunssa- ja yskänlääkkeiden tuotepuutteina tai saatavuusongelmina, kerrottiin lääkeyhtiö Orionista.

Keskiviikkona alkaneen kolmipäiväisen lakon piirissä on Orionin neljä lääketehdasta Espoossa, Salossa, Turussa ja Kuopiossa. Lisäksi lakko koskee Orionin tytäryhtiön Fermionin tehtaita Hangossa ja Oulussa. Fermion valmistaa lääkkeiden vaikuttavia aineita.

Orionin viestintäjohtajan Terhi Ormion mukaan tuotanto on lakon vuoksi käytännössä pysähdyksissä Orionin ja Fermionin tehtaissa. Lakon piirissä on yhtiöissä kaikkiaan noin 750 työntekijää.

Ormion mukaan kemianteollisuuden nykyinen kolmen päivän lakko ei toivottavasti vielä aiheuta tuotepuutteita Orionin valmistamissa lääkkeissä. Hänen mukaansa tuotepuutteet ovat kuitenkin mahdollisia.

– Onneksi aika usein löytyy korvaavia tuotteita. Jos joltakin valmistajalta on (tuote) loppu, niin sitten toisella taas on. Ei varmasti ihan ilman lääkintää kukaan jää, Ormio sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa flunssalääkkeiden kysyntä on nyt erittäin suurta, kun infektioita on paljon liikkeellä.

– Tilanne on ollut haastava monilla toimijoilla jo entuudestaan pitkien toimitusketjujen ja logististen haasteiden sekä ylipäätään maailmantilanteen vuoksi, ja eihän tämä lakko tietenkään tilannetta helpota.

Lakko aiheuttaa kolmea päivää pidemmän tuotantokatkon tytäryhtiö Fermionin tehtailla, jotka ovat prosessiteollisuuslaitoksia. Niiden osalta voi Ormion mukaan kestää yli viikon, että tuotanto saadaan uudelleen liikkeelle.

Fermion toimittaa lääkkeiden vaikuttavia aineita Orionille ja isoille kansainvälisille lääkeyrityksille.