Mainos

Ope­tus­mi­nis­te­ri luo­vut­ti vuoden työ­paik­ka­oh­jaa­jan pal­kin­non Me­ri-Lap­piin

Opetusministeri Li Andersson luovutti vuoden työpaikkaohjaajan palkinnon Kari Lillebergille.
Opetusministeri Li Andersson luovutti vuoden työpaikkaohjaajan palkinnon Kari Lillebergille.
Kuva: Monipuolinen Meri-Lappi

Työn ja oppilaitosopiskelun yhdistävän oppisopimuskoulutuksen tapahtumia järjestettiin  7.–20.10.2019. Suomen Oppisopimusosaajat ry valitsi vuoden oppisopimusopiskelijan, -työnantajan, työpaikkaohjaajan, mentorin sekä yrittäjäoppisopimusopiskelijan koulutuksenjärjestäjien ehdotuksista. 

Opetusministeri Li Andersson luovutti vuoden 2019 työpaikkaohjaajan palkinnon Oulun Kuivaustekniikka Oy:n Meri-Lapin aluepäällikölle, Kari Lillebergille Helsingissä Ammatillisen koulutuksen seminaarissa 17.10.2019. 

Oppisopimusopiskelija on yritykselle voimavara

Rakennusten monipuolisiin kuivausteknisiin töihin ja vahinkokorjauksiin erikoistuneessa Oulun Kuivaustekniikka Oy:ssä on ensimmäiset oppisopimukset tehty vuonna 2017. Opiskelijat ovat olleet Ammattiopisto Lappian rakennus- ja pintakäsittelyalan opiskelijoita. Tänä vuonna oppisopimusopiskelijoita on ollut kaksi. Toinen opiskelija jatkaa oppisopimusta valmistumiseensa saakka.

Työpaikkaohjaaja Kari Lilleberg on tyytyväinen yhteistyöhön Lappian oppisopimuspalvelujen sekä osaamisalan henkilöstön kanssa.

– Opiskelijat tulivat ensin meille oppimaan työelämän taitoja koulutussopimuksella ja kesätöihin, jonka jälkeen tehtiin oppisopimus. Minä toimin työpaikkaohjaajana, mutta käytännössä koko työyhteisö ohjaa ja perehdyttää opiskelijoita työkohteissa. He tekevät samoja töitä vakituisen henkilöstön kanssa ja oppivat talon tavoille. Eri työkohteissa he oppivat koko ajan lisää työvaiheita ja -tapoja ja ovat suorittaneet osaamisen näyttöjä, mikä edistää heidän opintojaan, kertoo Lilleberg. 

Hän korostaa, että heidän työyhteisössään ja -kohteissaan oppisopimusopiskelijat ovat positiivinen voimavara. Hyvä oppisopimuskoulutus edellyttää jatkuvaa yhteydenpitoa oppilaitokseen, osaamisalan opettajan antamaa ohjausta sekä seurantaa.

Asiakkuusvastaava Laura Kuismanen Lappian oppisopimuspalveluista kehuu myös hyvää yhteistyötä Oulun Kuivaustekniikka Oy:n Kari Lillebergin kanssa. 

– Yhteistyö on sujuvaa ja vuorovaikutteista. Kari Lilleberg on työpaikkaohjaajana aidosti kiinnostunut oppisopimusopiskelijoista, HOKSaamisesta (henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman laatimisesta) ja työelämässä oppimisen järjestämisestä niin, että kokemukset ovat olleet positiivisia. Saumaton yhteistyö oppilaitoksen ja työnantajan välillä on todella tärkeää tavoitteisiin pääsemiseksi. 

Laura Dahl jatkaa töitä oppisopimusopiskelijana valmistumiseensa saakka.
Laura Dahl jatkaa töitä oppisopimusopiskelijana valmistumiseensa saakka.
Kuva: Monipuolinen Meri-Lappi

Ammattiopisto Lappian pintakäsittelyalan opiskelija Laura Dahl oli ensin kesätöissä Oulun Kuivaustekniikka Oy:ssä ja jatkaa nyt töitä oppisopimusopiskelijana.

– Minulle oppisopimuskoulutus on todella hyvä vaihtoehto edetä opinnoissa. Työkohteissa opin uusia työtehtäviä sekä työskentelytapoja ja olen suorittanut näyttöjä laajemmin kuin alun perin oli suunniteltu.

Oppisopimuskoulutuksen merkitys kasvussa

Lappian asiakkuuspäällikkö Mirja Anttila kertoo vuoden 2018 ammatillisen koulutuksen reformin sekä hyvän taloudellisen suhdanteen johtaneen oppisopimuskoulutuksen vahvaan kasvuun. 

– Lainsäädäntö mahdollistaa joustavat oppisopimuskoulutuksen toteutukset. Hyvä taloudellinen suhdanne ja työvoimapula ovat saanet työnantajat huomaamaan oppisopimuskoulutuksen mahdollisuudet. Oppisopimuskoulutus on nykyaikainen tapa toteuttaa yrittäjien kaipaamaa mestari-kisälli –mallia. Lappiassa olemme vahvasti panostaneet oppisopimuskoulutukseen. Tänäkin vuonna opiskelijoita on työllistynyt oppisopimuksella yrityksiin, joissa oppisopimuskoulutusta ei ole aiemmin toteutettu, Anttila iloitsee.

Hän kuvaa oppisopimuskoulutusta verkostotyöksi, jonka osapuolia ovat työnantaja, opiskelija, oppilaitos opettajineen, oppisopimuspalvelujen asiakkuusvastaavat ja opintosihteerit. Oppisopimuspalvelut tukee yrityksiä rekrytoinnissa, koulutustarpeiden kartoittamisessa ja työpaikkaohjaajien kouluttamisessa.

Lisätietoja

Ammattiopisto Lappia, 

Mirja Anttila, asiakkuuspäällikkö

Puh. 040 574 8351

Oulun Kuivaustekniikka oy

Kari Lilleberg, aluepäällikkö

Puh. 044 329 5210