työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

Mielipide: Pel­ko­sen­nie­mi ei ole krii­si­kun­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Opet­ta­mi­sen su­per­voi­ma tar­vit­see tukea

Opettaminen on supervoima, jota soisi vaalittavan. Sen merkitys suomalaiselle innovaatioekosysteemille on korvaamaton. Oppiminen, jos mikä, on tutkivaa toimintaa.

Suomalaisen menestystarinan taustalla oleva tasa-arvoinen opinpolku on suurta vauhtia eriarvoistumassa. Korkeakoulutukselle asetetut tavoitteet, rakenteelliset uudistukset ja pandemia-aika ovat koetelleet jo tiukilla olleita opettajia sekä tietenkin opiskelijoita. Meneillään oleva sotatila ja pakolaisaalto lisäävät kuormaan kaikilla koulutusasteilla.

Opettamiseen liittyvä arvomaailma ja kasvatustehtävä sisältävät muutakin kuin tuotantotaloudellista puhetta, jossa tavoitellaan koulutettuja prosentteja sukupolvesta tai tuotettujen tutkintojen määrää. Tehokkuuteen on pyritty kehittämällä erilaisia tietojärjestelmiä, joilla pyritään tukemaan opiskelijoiden itseohjautuvuutta, tuottamaan oppimiseen ja tutkimukseen liittyvää tulostietoa sekä dokumentoimaan nämä prosessit.

Pandemia-aika on radikaalisti muuttanut opintopolkua, opettamisen ja oppimisen kokemusta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.