Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Tilaajille

Opet­ta­jien muut­to­lii­ken­ne kas­vu­kes­kuk­siin haastaa Lapin poh­joi­sia ja pieniä kuntia – "Tar­vit­sem­me kun­ta­ra­jat ylit­tä­vää yh­teis­työ­tä"

Nuoret vastavalmistuneet opettajat muuttavat usein kasvukeskuksiin ja pääkaupunkiseudulle. OAJ näkee ratkaisuksi oppilaitosmuotojen yhdistämisen monitoimitaloihin ja opettajien kaksoiskelpoisuuden.

Pätevien opettajien houkuttelu etenkin Lapin pohjoisosiin on kunnille haaste. Rekrytointihaasteet korostuvat paikkakunnilla, jotka ovat pitkien etäisyyksien päässä kasvukeskuksista.

– Nuorten vastavalmistuneiden opettajien muuttaminen kasvukeskuksiin on kansallinen ilmiö, kertoo Opetusalan Ammattijärjestön (OAJ) puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Jos on perheellinen, myös puolisolle pitäisi saada työpaikka. Kunnan olosuhteet vaikuttavat muuttohalukkuuteen.

– Opettajan ammatissa kunnan lapsimäärä vaikuttaa siihen, kertyykö erityisesti aineenopettajalle tunteja. Jos tunteja ei kerry, ei ole virkaa, Luukkainen toteaa.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo, että opettajien muuttoliike korostuu erityisesti paikkakunnilla, joissa välimatkat ovat pitkiä.
Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo, että opettajien muuttoliike korostuu erityisesti paikkakunnilla, joissa välimatkat ovat pitkiä.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi