Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Tilaajille

Opet­ta­jien muut­to­lii­ken­ne kas­vu­kes­kuk­siin haastaa Lapin poh­joi­sia ja pieniä kuntia – "Tar­vit­sem­me kun­ta­ra­jat ylit­tä­vää yh­teis­työ­tä"

Nuoret vastavalmistuneet opettajat muuttavat usein kasvukeskuksiin ja pääkaupunkiseudulle. OAJ näkee ratkaisuksi oppilaitosmuotojen yhdistämisen monitoimitaloihin ja opettajien kaksoiskelpoisuuden.

Pätevien opettajien houkuttelu etenkin Lapin pohjoisosiin on kunnille haaste. Rekrytointihaasteet korostuvat paikkakunnilla, jotka ovat pitkien etäisyyksien päässä kasvukeskuksista.

– Nuorten vastavalmistuneiden opettajien muuttaminen kasvukeskuksiin on kansallinen ilmiö, kertoo Opetusalan Ammattijärjestön (OAJ) puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Jos on perheellinen, myös puolisolle pitäisi saada työpaikka. Kunnan olosuhteet vaikuttavat muuttohalukkuuteen.

– Opettajan ammatissa kunnan lapsimäärä vaikuttaa siihen, kertyykö erityisesti aineenopettajalle tunteja. Jos tunteja ei kerry, ei ole virkaa, Luukkainen toteaa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.