Juhlallisuudet: Ro­va­nie­mel­lä ja Kemissä it­se­näi­syys­juh­lia vie­te­tään etänä

Ylennykset: It­se­näi­syys­päi­vän ylen­nyk­set puo­lus­tus­hal­lin­nos­sa ja re­ser­vis­sä – katso tästä Lapin ylen­ne­tyt

Onko pa­ko­lais­vir­ta Eu­roop­paan Turkin ja Venäjän yh­tei­nen hyb­ri­dio­pe­raa­tio?

Julistukset miljoonien laittomien siirtolaisten tulvasta horjuttavat EU:ta siellä, missä se on sisäisesti heikoimmillaan. Kreikka joutuu vaikeuksiin, mutta monessa muussakin maassa valtaan hamuavat liioitelluilla pakolaismielikuvilla pelottelevat äärioikeistolaiset voimat, kirjoittaa Matti Posio.

-
Kuva: Joel Maisalmi
Näkökulma

Turkki ja Venäjä ovat sotkeutuneet asentoon, josta on mahdotonta erottaa, onko kyse vihollisten painista, ystävien syleilystä vai ehkä kummastakin.

Syyrian sodassa kumpikin ajaa asevoimalla omia tavoitteitaan, mutta Euroopan suunnalla pyrkimykset käyvät yksiin. Nato-maa Turkin ja Nato-vastaisen Venäjän toimet tuottavat vakavan yhteisvaikutuksen, joka auttaa fasistisella retoriikalla ja jopa rotuhygienialla fantisoivia poliitikkoja valtaan monissa EU-maissa. Se puolestaan horjuttaa EU:n perinteistä demokratiaa.

Turkki julistaa "miljoonien" pakolaisten olevan matkalla Eurooppaan. Aiemmin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti ovien olevan auki: Turkki ei enää pyrkisi pidättelemään EU-alueelle haluavia ihmisiä, vaan nämä voisivat edetä Kreikan ja Bulgarian vastaisille rajoille.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) puhui maanantaina haastatteluissa "hyvin järjestetystä liikenteestä" Kreikan rajalle ja rajavyöhykkeelle. Myös Kreikan viranomaisten mukaan 10 000 siirtolaisen yritys ylittää maan raja laittomasti yhdessä vuorokaudessa muistuttaa Turkin hybridioperaatiota. Samaan aikaan Turkki levittää tietoja huomattavasti isommista tulijaluvuista.

Venäjän ja Turkin sotatoimista Syyrian Idlibissä maksavat nyt kovinta hintaa lähes miljoona paikallista asukasta, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan usein taivasalle. He olisivat valmiita siirtymään Turkkiin siellä jo olevien yli kolmen miljoonan syyrialaisen lisäksi.

Kovin ahdinko on juuri nyt Idlibin pakolaisten telttaleireissä Pohjois-Syyriassa, missä öisissä pakkasissa palelee iso määrä lapsiakin. Samaan aikaan huomiomme halutaan kuitenkin kiinnittää toisaalle: Turkin ja Kreikan rajalle, jota lähestyvät eri ihmiset.

EU:ta hajottaville voimille bensaa liekkeihin

Kaikki tämä on harjoiteltu tosipaikassa 2015. Euroopan pakolaiskriisin talvena Venäjä kokeili myös Suomen pohjoisen rajan valmiutta, kun Sallaa ja Raja-Jooseppia alkoi lähestyä ilmeisen masinoituja ryhmiä turvapaikanhakijoita. Tilannetta ei lopulta pystytty ratkaisemaan EU:n avulla, vaan Suomen ja Venäjän keskinäisellä yhteydenpidolla.

Kovin kauan ei tarvitse Erdoganin nykyisiä toimia tutkia, kun huomaa niiden olevan täsmälleen kuin Venäjän presidentin Vladimir Putinin salaisesta suunnitelmasta. Autoritaaristen johtajien menetelmät muistuttavat monessa muussakin kohtaa toisiaan niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

EU:n heikkona lenkkinä voidaan Moskovassa pitää Kreikan ja Bulgarian kaakkoiskulmaa. EU:n reaalipoliittinen johtajuus maailmassa sen sijaan asuu – sikäli kuin sitä nykyään on – Saksan ja Ranskan hallitusrakennuksissa sekä Brysselissä. Liittokansleri Angela Merkelin, presidentti Emmanuel Macronin ja EU-komission ote on kenties arvioitu heikoimmaksi Balkanilla, minne Turkki ja Venäjä nyt aiheuttavat siirtolaispainetta.

Vauraan demokraattisen Euroopan vakaus joutuu uhatuksi.

EU:n suurta saavutusta, vapaata liikkuvuutta, vaarantavat koronavirustoimien rinnalla nyt siirtolaisvirrat ja niihin varautuminen. Vaikka kriisi olisikin kaukana miljoonien ihmisten kansainvaelluksesta, propagandan levittämissä mielikuvissa sellainen marssii jo täyttä päätä.

Suomi ei ole ainoa jäsenmaa, jossa äärioikeisto pyrkii hyödyntämään pakolaiskriisin pelkoa ja kuvitelmia hallitsemattomista muukalaisten laumoista rynnistämässä kohti kotejamme.

Maahanmuuttovastaisten ja kärkevän populististen liikkeiden nousu on yhteydessä EU:n hajanaisuuteen. Uusi pakolaiskriisi vaikutuksineen on osa myrkkyä, jota halki EU:n on vuosia juotettu liberaalille demokratialle. Onhan EU:n vihollisten etu, jos EU-maiden kansalaiset saadaan hylkäämään Euroopan parhaat saavutukset – kuten demokratia ja vapaa liikkuvuus – sisältäpäin.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja ja kansainvälisen politiikan tarkkailija.
Kovin ahdinko on juuri nyt Idlibin pakolaisten telttaleireissä, joissa öisissä pakkasissa palelee iso määrä lapsiakin. Samaan aikaan huomiomme halutaan kuitenkin kiinnittää toisaalle: Turkin ja Kreikan rajalle.