"Onko pakko ottaa Ast­ra­Ze­ne­can ro­ko­te?" Ro­va­nie­men kau­pun­gin asian­tun­ti­jat vas­ta­si­vat ro­va­nie­me­läis­ten lä­het­tä­miin ro­ko­tus­ky­sy­myk­siin suo­ras­sa lä­he­tyk­ses­sä

Rovaniemen kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen, tiedottaja Johanna Tikkanen ja palveluesimies Arja Saarinen vastasivat kaupunkilaisten kysymyksiin koronarokotuksista suorassa verkkolähetyksessä.
Rovaniemen kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen, tiedottaja Johanna Tikkanen ja palveluesimies Arja Saarinen vastasivat kaupunkilaisten kysymyksiin koronarokotuksista suorassa verkkolähetyksessä.
Kuva: Anssi Jokiranta

– Jos olen sairastanut koronan, onko rokotteen ottaminen turhaa?

Rovaniemen kaupungin rokotusasiantuntijat vastasivat kaupunkilaisten kysymyksiin torstaina suorassa lähetyksessä, joka näytettiin sekä kaupungin että Lapin Kansan verkkosivuilla.

Tilaisuudessa kuntalaisten kysymyksiin koronarokotuksista olivat vastaamassa Rovaniemen kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen ja palveluesimies Arja Saarinen. Keskustelua johti tiedottaja Johanna Tikkanen.

– Haluamme kokeilla live-infoa, koska rokotuksiin liittyen tulee paljon kysymyksiä ja palautetta eri kanavissa. Tällä tavalla voimme saada vastaukset laajemman yleisön tietoon, Reponen sanoo.

Ja ei, koronan sairastaminen ei tee rokotteesta turhaa.

– Sairastettu korona antaa noin kuuden kuukauden suojan. Sen vuoksi rokotuksella ei ole kova kiire, Reponen sanoo.

Tuoretta tietoa valinnanvapaudesta

Reponen sai lähetyksessä vastata moniin AstraZenecan rokotteeseen liittyviin kysymyksiin. Hän muistutti, että AstraZenecan aiheuttamat verisuonitukokset ovat hyvin harvinaisia.

Monella kaupunkilaisella on huoli siitä, että joutuu vastoin tahtoaan ottamaan AstraZenecan rokotteen. Tästä ei kuitenkaan ole pelkoa.

– AstraZenecaa ei anneta alle 65-vuotiaille, eikä kenellekään anneta mitään rokotetta pakolla.

Tarjolla oli myös tuoretta tietoa liittyen rokotettavan valinnanvapauteen.

Keskiviikkona THL linjasi, että mRNA-koronarokotteita voidaan antaa toukokuusta lähtien kaikille rokotettaville ikäryhmille.

Linjaus tarkoittaa, että jatkossa myös 65–69-vuotiaille voidaan antaa mRNA-rokotteita, jos rokotettava niin tahtoo. Suomessa on käytössä Modernan sekä Pfizerin ja Biontechin rokotteet.

Reponen ei vielä tiedä, miten toukokuussa alkava valinnanvapaus käytännössä toteutetaan ja miten toimitaan, jos rokotettava on saanut jo ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotetta.

– Odotamme lisätietoja, sillä virallisia ohjeita ei vielä ole tullut.

"Koronan torjunnassa tarvitaan tietoa"

Päätoimittaja Antti Kokkosen mukaan Lapin Kansa oli mukana yhteistyössä, koska terveysturvallisuus on kaikkien yhteinen asia.

– Koronan torjunnassa tarvitaan tietoa. Haluamme olla mukana kaikilla mahdollisilla tavoilla levittämässä sitä, Kokkonen sanoo.

Tallenne lähetyksestä on katsottavissa sekä Lapin Kansan että Rovaniemen kaupungin verkkosivuilla.

Katso koko tallenne tästä

Poiminta

Rovaniemellä vuorossa

Koronarokotusaikoja voivat nyt varata Rovaniemellä:

16 vuotta täyttäneet riskiryhmään 1 kuuluvat henkilöt,

55 vuotta täyttäneet riskiryhmään 2 kuuluvat henkilöt,

Riskiryhmiin kuulumattomista 68 vuotta täyttäneet henkilöt.

Ryhmään 1 kuuluvilla on vakavalle koronataudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus kuten aktiivisessa hoidossa oleva syöpä. Ryhmään 2 kuuluvilla on vakavalle koronataudille altistava sairaus.