Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Onko jo­ka­mie­hen oikeus myös yri­tyk­sen oikeus?

Jokamiehen oikeudella Suomessa tarkoitetaan jokaisen oikeutta nauttia Suomessa luonnosta ja hyödyntää sitä riippumatta alueen omistussuhteista. Jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet koskevat myös ulkomaalaisia. Jokamiehenoikeutta ei ole Suomessa laissa määritelty, vaan oikeuksiin kuuluu se, mitä perinteisesti on pidetty kohtuullisena ja mitä ei ole laissa kielletty.

Luonnonvaraisia marjoja ja sieniä sekä rauhoittamattomia kukkia ja kasveja saa kerätä niin omaan kuin kaupalliseenkin käyttöön. 1914–1920 käytiin oikeudenkäynti, jota pidetään ennakkotapauksena laintulkinnasta. 1920 korkeimman oikeuden perusteluiden mukaan marjojen poimiminen toisen maalta ei ole rangaistuksen alainen teko.

MTK on tuonut esille jo 1980- ja 1990-luvuilla jokamiehenoikeuksien ongelmia. Myöhemminkin MTK on vaatinut kaupallisen marjojen poiminnan, sulkemista jokamiehen oikeuksien ulkopuolelle.

1914–1920 tapahtunut oikeidenkäynti ja lain tulkinta koski erilaista tilannetta kuin on tänä päivänä.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita