Hirvilaskuri: "Hen­ki­ses­ti ollaan jo tal­vi­te­loil­la"– huo­mat­ta­va osa Lapin hir­ven­kaa­to­lu­vis­ta jäänee käyt­tä­mät­tä, katso tuoreet saa­lis­lu­vut hir­vi­las­ku­ris­ta

Kolumni: Jo­kai­sel­la on oikeus ke­ho­rau­haan

Viimeinen äänestyspäivä: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Onko Han­nu­kai­sen luvut las­ket­tu oikein?

Lapin Kansa uutisoi (3.2.) Kolarin Hannukaisen kaivoshankkeesta kaivosyhtiön tekemän aluevaikutusselvityksen perusteella. Jutussa ja selvityksessä on mainittu, että kaivoshanke tuottaisi yhteiskunnalle verotuloja 1 545 miljoonaa euroa elinkaarensa aikana.

Selvityksen mukaan verotuloihin on laskettu 825 miljoonaa euroa arvonlisäveroja. Arvonlisäverotuloa muodostuu valtiolle ainoastaan kuluttajille suunnatussa kaupassa. Kaivoshankkeessa kauppa on yritysten välistä ja yritykset vähentävät kaiken maksamansa arvonlisäveron omassa verotuksessaan, eikä valtiolle kerry arvonlisäveroa yritysten välisestä kaupasta lainkaan. Myöskään viennistä ulkomaille ei kerry arvonlisäveroa.

Voisiko selvityksen tekijä kertoa, kuinka tämä kaivoshanke tuottaa kuluttajien tekemiä ostoksia niin paljon, että 53 prosenttia koko hankkeen verokertymästä muodostuu niistä? Yksityisten ihmisten ostokset olisivat laskelman perusteella vähintään 3,4 miljardia euroa.

Lisäksi mietityttää se, onko selvityksessä arvioitu ja laskelmissa huomioitu hankkeen negatiivisia vaikutuksia alueen nykyisten elinkeinojen, matkailun ja poronhoidon tuottamiin verotuloihin?

Markus Kiili

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.