Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

On tullut aika lu­nas­taa lu­pauk­set

Vaalit voittaneiden kokoomuksen ja perussuomalaisten puheenjohtajat Petteri Orpo ja Riikka Purra pyrkivät muodostamaan hallituksen yhdessä rkp:n ja kristillisdemokraattien kanssa. Keskusta kunnioittaa vaalitulosta ja siirtyy kahdeksan vuoden hallitusvastuun jälkeen oppositioon.

Koronavuodet ja yhä jatkuva Ukrainan sota tekivät kuluneesta hallituskaudesta erityisen raskaan. Hallitusyhteistyö ei myöskään kaikilta osin vastannut perinteistä punamultayhteistyötä, jossa kaikki hallituskumppanit ovat sitoutuneet sosiaalisen vastuukannon lisäksi myös vastuulliseen taloudenpitoon.

Oppositio syytti hallitusta ja eritoten keskustaa yhtäältä tuhlaamisesta ja toisaalta siitä, että rahaa ei ole jaettu tarpeeksi. Kritiikki on lievästi sanottuna ristiriitaista.

Mielenkiintoista on, että vaikka keskustalaiset europarlamentaarikot ovat ainoina olleet johdonmukaisesti puolustamassa suomalaista maa- ja metsätaloutta EU:ssa, syytti oppositio kuluneella vaalikaudella kerta toisensa jälkeen EU:n tekemistä päätöksistä ja valmistelemista asioista, kuten hiilinieluista ja ennallistamisasetuksesta keskustaa.

Kokoomuksella ja perussuomalaisilla on nyt näytön paikka. Vaatimus maahanmuuttopolitiikan kiristämisestä ja kokoomuksen tavoite työvoimapulan ratkaisemisesta ovat vaativa pähkinä purtavaksi muista ristiriitaisista lupauksista puhumattakaan. Annetut lupaukset on muistettava hallitusohjelmaa laadittaessa unohtamatta myöskään kokoomuksen antamaa lupausta siitä, että veroja ei koroteta ja perussuomalaisten lupausta, että polttoaineveroa tullaan laskemaan.

Petteri Salmijärvi

puheenjohtaja, Keskustan Lapin piiri

Olli Rainio

puheenjohtaja, Keskustan Peräpohjolan piiri