Ulkomaat: Boris Johnson eroaa kon­ser­va­tii­vi­puo­lueen joh­dos­ta, jatkaa pää­mi­nis­te­ri­nä syksyyn

Kulttuuri: Ro­va­nie­mi vah­vas­ti esillä Antti Tuiskun sta­dion­kei­koil­la syk­syl­lä

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

Omik­ron­muun­nos­ta epäil­lään löy­ty­neen myös Tans­kas­ta – le­vin­nyt Eu­roo­pas­sa muun muassa jo Bri­tan­niaan, Saksaan ja Ita­liaan

Ensimmäisenä eteläisessä Afrikassa havaitun uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi.

Sydney
Tanskassa on epäillään kahta omikronmuunnoksen aiheuttamaa koronavirustartuntaa. Tartuntoja epäillään Etelä-Afrikasta saapuneilla ihmisillä. Arkistokuvassa Kööpenhaminan Kastrupin lentokenttä.
Tanskassa on epäillään kahta omikronmuunnoksen aiheuttamaa koronavirustartuntaa. Tartuntoja epäillään Etelä-Afrikasta saapuneilla ihmisillä. Arkistokuvassa Kööpenhaminan Kastrupin lentokenttä.
Kuva: Ida Guldbaek Arentsen

Omikronmuunnos on levinnyt jo ympäri Eurooppaa, ja myös Australia on ilmoittanut ensimmäisistä tapauksista.

Tanska tiedotti, että se epäilee virusta löytyneen kahdelta Etelä-Afrikasta saapuneelta matkustajalta. Maa terveysministeriön mukaan on erittäin todennäköistä, että kaksi tautitapausta edustaa uutta varianttia, mutta asia varmistetaan vielä testeillä.

Jos tapaukset vahvistuvat omikronmuunnokseksi, Tanska olisi ensimmäinen Pohjoismaa, josta uutta virusmuunnosta olisi tähän mennessä löydetty.

Britanniassa, Saksassa, Italiassa ja Tshekissä todettiin lauantaina ensimmäiset koronaviruksen omikronmuunnostapaukset. Britanniassa ja Saksassa tapauksia todettiin kummassakin kaksi, ja ne on yhdistetty Etelä-Afrikasta matkustaneisiin. Italiassa vahvistettiin yksi tapaus, joka oli Mosambikista saapuneella.

Australian terveysviranomaiset tiedottivat sunnuntaina kahdesta muunnostartunnasta matkustajilla, jotka olivat saapuneet lauantaina Sydneyyn eteläisestä Afrikasta Dohan kautta. Kumpikin on täysin rokotettuja ja oireettomia.

12 muuta lennon matkustajaa on passitettu karanteeniin siitä huolimatta, että heidän testituloksensa olivat negatiivisia. Noin 260:tä matkustajaa ja lentohenkilökuntaan kuuluvaa on ohjeistettu eristäytymään.

Israel sulkee rajansa

Israel on ilmoittanut sulkevansa rajansa kaikilta ulkomaalaisilta vielä sunnuntain aikana. Viranomaiset perustelevat ratkaisua uudella virusmuunnoksella.

Pääministerin kanslian lausunnon mukaan ulkomaalainen pääsee maahan kiellon voimaantulon jälkeen vain erityiskomitean hyväksymällä luvalla.

Israelissa on todettu yksi uuden virusmuunnoksen aiheuttama tautitapaus Malawista saapuneella naisella. Uutta varianttia epäillään myös seitsemällä muulla ihmisellä maassa, mutta asiaa ei ole vielä vahvistettu.

Myös Britannia ilmoitti eilen alkavansa vaatia kaikilta maahan saapuvilta koronavirustestiä ja eristäytymistä, kunnes he ovat saaneet negatiivisen tuloksen. Britannia on kieltänyt maahantulon useasta eteläisen Afrikan maasta ja harkinnut matkustuskieltojen laajentamista.

Toinen Britannian tapauksista todettiin Nottinghamissa ja toinen Chelmsfordissa Lontoon itäpuolella. Molemmat potilaat ovat eristäytyneet, ja heidän kontaktejaan jäljitettiin.

Omikronin ominaisuuksista epävarmuutta

Ensimmäisenä eteläisessä Afrikassa havaitun uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi.

EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi perjantaina omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

ECDC:n mukaan vielä on suurta epävarmuutta muunnoksen ominaisuuksista kuten sen tartuttavuudesta tai kyvystä kiertää rokotteiden antamaa suojaa. Virasto pitää kuitenkin todennäköisenä sitä, että muunnos pääsee leviämään pidemmälle Euroopan maissa.

Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt omikronin huolestuttavaksi muunnokseksi.