Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Ol­ki­luo­don häi­riö­ti­lan­ne on kan­sain­vä­li­ses­sä as­tei­kos­sa "nol­la­ta­son mer­ki­tyk­se­tön poik­kea­ma" – Reak­to­ri käyn­nis­te­tään uu­des­taan sun­nun­tai­na

Teollisuuden Voiman mukaan Olkiluodon kakkosreaktorin torstainen pikasulku aiheutui tavallista kuumemman veden pääsystä reaktoriveden puhdistusjärjestelmään, mikä irrotti massaa puhdistusjärjestelmän suodattimista.

Olkiluoto 2:n reaktorihalli eristettiin häiriötilanteen jälkeen. Varautuminen lopetettiin perjantaina. Arkistokuva Olkiluoto 2:n reaktorihallista sen vuosihuollon ajalta.
Olkiluoto 2:n reaktorihalli eristettiin häiriötilanteen jälkeen. Varautuminen lopetettiin perjantaina. Arkistokuva Olkiluoto 2:n reaktorihallista sen vuosihuollon ajalta.
Kuva: Kari Suni

Olkiluodon ydinvoimalan häiriötilanne oli ydinvoimalaonnettomuuksien ja -tapahtumien vakavuutta luokittelevan asteikon alimman tason häiriö.

Näin kertoo Olkiluodon ydinvoimalan omistavan Teollisuuden Voiman (TVO) tekninen johtaja Sami Jakonen.

Jakonen toteaa, että Olkiluodon kakkosreaktorissa häiriö ei aiheuttanut minkäänlaista uhkaa ympäristölle tai ihmisille.

– Tätä kuvastaa häiriön luokittelu 0-tasoiseksi kansainvälisessä INES-asteikossa.

INES-asteikossa on tasot nollasta seitsemään. Korkea lukema merkitsee vakavampaa tapahtumaa. Asteikon 0-taso tarkoittaa poikkeamaa, joilla ei ole mitään merkitystä ydin- tai säteilyturvallisuuden kannalta.

Kyse on TVO:n arviosta, jonka säteilyturvakeskus STUK vielä vahvistaa.

Kuuma vesi aiheutti pikasulun

Olkiluodon kakkosreaktorin turvajärjestelmä käynnistyi torstaina keskipäivällä höyryputkissa havaitun tavallista korkeamman säteilyn vuoksi.

Turvajärjestelmä ajoi reaktorin pikasulkuun. Häiriön takia aloitettu varautumistilanne päättyi perjantaina, ja reaktori sammutettiin.

Häiriön syyksi osoittautui TVO:n mukaan reaktoriveden puhdistusjärjestelmään päässyt tavallista lämpimämpi vesi.

– Vian syytä selvitetään vielä, mutta vahvin epäily on, että puhdistusjärjestelmän venttiilissä on ollut toiminnallinen vika, TVO:n Jakonen sanoo.

Kuuma vesi on hänen mukaansa liottanut reaktorin puhdistusjärjestelmän suodattimista massaa, mikä on lähtenyt kiertämään jäähdytysjärjestelmässä.

– Kun suodatinmassan aines on aktivoitunut reaktorissa, se on näkynyt säteilypiikkinä reaktorin päähöyryputkissa.

Kaikki turvajärjestelmät toimivat Jakosen mukaan kuten pitääkin: reaktori meni pikasulkuun, reaktorin tehoa säätelevät säätösauvat sulkeutuivat reaktorin sisään ja suojarakennus eristettiin.

Höyryputkissa havaittu korkeampi säteily ei ollut vaaraksi työntekijöille. Jakonen sanoo, että putkissa tai niiden lähistöllä ei ole ihmisiä reaktorin käytön aikana, koska niissä säteily on normaalioloissakin korkeaa.

Pieni vaikutus vuotuiseen sähköntuotantoon

Kakkosreaktori saadaan TVO:n arvion mukaan uudestaan käyttöön sunnuntaina.

Kylmäseisokkiin ajetussa reaktorissa tehdään siihen asti tarkastuksia. Vielä ei ole tiedossa, täytyykö reaktorissa tehdä torstain häiriön vuoksi muutoksia.

Jakonen sanoo, että reaktorin tehoa nostetaan vähitellen eli heti sunnuntaina se ei vielä toimi täydellä teholla. Täyden tehon saavuttaminen kestää muutamista tunneista muutamiin päiviin.

Sulku voi nostaa kuluttajasähkön hintoja joidenkin päivien ajan niissä kotitalouksissa, jossa sähkön hinta määräytyy kulloisenkin markkinatilanteen perusteella. Kiinteissä sopimuksissa hintavaikutusta ei ole.

Olkiluodon vuotuiseen energiatuotantoon häiriöllä ja sululla ei ole suurta vaikutusta.

Kakkosreaktori tuottaa noin kahdeksan prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta. Se on käynnissä ympärivuotisesti lukuun ottamatta huoltojaksoja, jotka kestävät yhteensä yhdestä kolmeen viikkoa.